Kvinna står vid en liten tvättmaskin
Forskaren Sandra Roos står i forskningsinstitutet Swerea IVFs tvättlabb där de har undersökt hur mycket mikroplaster som släpper från olika polyestermaterial. Foto: Erik Bergström

Trikåer släpper mycket mikroplast

Resultaten förvånade forskare
1:57 min

Mikroplaster har blivit ett uppmärksammat miljöproblem och länge har fleecen pekats ut som den stora boven bland kläder. Men en ny förstudie visar att andra polyesterplagg också släpper stora mängder mikroplaster.

Det är det delvis statligt ägda forskningsinstitutet Swerea IVF som genomfört en förstudie tillsammans med företag inom textilindustrin.

De ville få svar på hur mycket mikroplast som egentligen lossnade från fleece när den tvättades i jämförelse med andra polyestermaterial. 

Fleecen var visserligen den ohotat värsta mikroplastboven, men resultaten från de andra polyesterproverna var förvånande, säger Sandra Roos som är forskare på Swerea IVF.

– Vi testade trikå, slätstickad jersey brukar man kalla det, och då såg vi att det släppte också jättemycket mikroplaster, säger hon.

– Jag tror att många trodde att det bara var fleece som var boven. Så länge man inte har fleece i sitt sortiment som företag eller att man som konsument inte köper fleecekläder att man inte bidrar till mikroplastproblemet.

Framförallt är det i skarvarna som polyesterplaggen släpper mikroplastfibrer, säger Sandra Roos.

– När man tillverkar plagg då skär man ut bitar i tyg och sedan syr man ihop. Och det här klippet i kanten, där släpper det mycket, både på polyester i slätstickad jersey och polyester i fleece.

Det här är bara ett pilotprojekt och det krävs mer forskning på området men slutsats som forskarna på Swerea IVF kunde dra av förstudien är att mycket av mikroplasterna kan undvikas och fångas upp redan vid källan.

Alternativa skärmetoder är ett sätt. Istället för att klippa eller såga materialet går det att använda sig av ultraljudssvets eller laserskärning, vilket gör att det lossnar mindre mikroplaster.

Ytterligare lösningar för att begränsa mikroplastspridnignen är att dammsuga och rengöra kläderna redan vid tillverkningen. Där frigörs mycket mikroplaster som går fånga upp innan kläderna når konsumenterna.

Filippa K var ett av företagen som deltog i studien och med anledning av resultaten har man redan kontaktat leverantörer för att se vad som kan göras på längre sikt för att begränsa mängden mikroplaster.

På kort sikt ska man börja sälja en särskild tvättpåse för syntetmaterial, säger Christina Muljadi som är hållbarhetskoordinator på Filippa K.

- Det här blir då en tillfällig lösning för att förhindra utsläppen när konsumenterna tvättar sina kläder, säger hon.

Förstudien som heter Microplastics shedding ingår i forskningsprogrammet Mistra future fashion, där forskarvärlden och textilbranschen tillsammans tittar på hur modet ska bli mer hållbart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".