Fortsatt spänning mellan Tyskland och Turkiet

1:51 min

De hårda orden fortsätter mellan Tyskland och Turkiet efter det turkiska gripandet av en tysk människorrättsaktivist. Tyskland kommer se över sina ekonomiska förbindelser med Turkiet säger den tyske ekonomiministern. Den turkiske presidenten säger att den tyska regeringen borde skärpa sig.

– Den tyska resevarningen mot Turkiet är grundlös och illvillig.

Det sa den turkiske president i ett tal i Istanbul idag. Detta apropå att den tyska regeringen nu uppmanar alla tyska turister i Turkiet att vara försiktiga med hur de agerar i landet.

Erdogan fördömde också det tyska uttalandet om att den tyska regeringen inte kan rekommendera något tyskt företag att investera i Turkiet, eftersom det inte längre råder någon rättsäkerhet. Den tyske finansministern Schäuble jämförde idag till och med rättsläget i Turkiet just nu med det i det före detta DDR.

– Tyskland måste ta sig samman, Tyskland kan inte skrämma oss med hot, var Erdogans sammanfattning.

Enligt den tyska säkerhetstjänsten har Turkiet lämnat över en lista till den tyska regeringen. Listan innehåller 680 tyska företag som Turkiet anser på något sätt har samröre med vad som anses vara terrorism i Turkiet. Något som Tyskland anser närmast skrattretande.

Samtidigt varnade chefen för den tyska säkerhetstjänsten för att den turkiska motsvarigheten opererar i Tyskland och försöker påverka turkar i Tyskland att sluta upp bakom Erdogan.

– Detta oroar oss mycket, säger Heinz Georg Maasen, chef för det tyska författningskyddet.

Enligt tidningen Bild hotar Tyskland med att till exempel lägga alla planerade vapenaffärer med Turkiet på is. Dessutom säger det tyska ekonomiministeriet att det pågår en översyn av handelsförbindelserna med Turkiet i alla sektorer, inklusive vapenexporten.

De hårdare tonläget mellan Turkiet och Tyskland är ett resultat av en lång tids försämrad relation trots att de båda länderna på många områden är beroende av varandra, inte minst handelsmässigt. Frågan är nu om tonen kommer eskalera ytterligare eller om parterna kommer lugna ner sig.

Ett första tecken på deeskalation kom idag när Turkiets handelsminister i ett uttalande sa att han kunde försäkra att inget tyskt företag är föremål för utredning av misstänkt terrorfinansiering.

Noterbart är att förbundskansler Angela Merkel inte direkt uttalat sig i frågan sen i onsdags. För henne är det alltid viktigt att ha normala samtalskanaler med världens ledare öppna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista