Otto Warmbier dog efter att ha suttit fängslad i Nordkorea.
Otto Warmbier dog efter att ha suttit fängslad i Nordkorea. Foto: Bryan Woolston/TT

USA inför reseförbud till Nordkorea

USA har nu bekräftat att man inför reseförbud till Nordkorea. Anledningen till förbudet ska vara studenten Ottto Warmbiers död.

Studenten Otto Warmbier erkände, i en hårt regisserad presskonferens i mars förra året, de påstådda brott han ska ha begått mot Nordkoreas folk och regim, när han som turist besökte landet 2016.

Samme Otto Warmbier som skickades hem från Nordkorea till Ohio i koma förra månaden, och dog efter sex dagar på sjukhus, av skäl som misstänks ha att göra med hur han behandlades i fängelset i Nordkorea.

Reseförbudet kommer också mitt i en eskalerande kris mellan Nordkorea å ena sidan, och USA och dess allierade i Sydkorea och Japan å andra.

Detta efter att Nordkorea på USA:s nationaldag den 4 juli genomförde en framgångsrik provskjutning av en interkontinental missil, som kan ge regimen i Pyongyang en möjlighet att attackera det amerikanska fastlandet med kärnvapen.

Reseförbudet ska, börja gälla inom 30 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista