Trump manar till samling inför sjukvårdsomröstning

1:40 min

USA:s president Donald Trump uppmanade igår republikanerna i senaten att göra rätt val och rösta för att ersätta sjukvårdsreformen Obamacare i en omröstning som väntas under dagen.

– Vårdens främsta uppgift är att inte göra skada, men Obamacare har inte bringat annat än smärta till familjer över hela USA, sa Donald Trump
vid ett framträdande i Vita Huset igår.

Han beskrev Obamacare som en förfärande katastrof, en mardröm , ett misslyckande som skapat kaos och lidande och död över hela USA. Bakom honom stod barn, ungdomar och vuxna som Trump hävdade var offer för Obamacare, drabbade av både ökade kostnader och sämre vård.

Många republikaner har klagat över att presidenten inte engagerat sig tillräckligt i sjukvårdsfrågan. Detta var ett försök i sista sekunden
att baxa fram en ersättning till Obamacare. Men det var också ett hot.

– Varje senator som röstar nej, röstar samtidigt ja till den mardröm som Obamacare är, sa Trump.

Frågan är bara exakt vilket förslag senatorerna ska rösta om i dag. Det har funnits ganska många. Det senaste förslaget skulle innebära att drygt 20 miljoner amerikaner skulle förlora sin sjukförsäkring under de närmsta tio åren. Samtidigt skulle miljarder dollar sparas på dagens mycket höga amerikanska sjukvårdskostnader.

Under hela valkampanjen talade Trump om hur lätt det skulle bli att byta ut Obamacare mot något bättre och billigare. Det var ett av hans främsta löften. Igår lyfte han fram att det snarare var de republikanska senatorernas som nu måste göra vad de lovat under många år.

– Om och om igen har de lovat en förändring. Nu har de chansen att uppfylla sina löften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista