Polens president godkände kontroversiell lag trots protester

1:55 min

Trots landsomfattande protester valde president Duda att skriva under ett av de tre omstridda lagförslag som regeringspartiet lagt fram. Lagen ger justitieministern långtgående befogenheter över de allmänna domstolarna.

– Det innebär i grund och botten en begränsning av de mänskliga rättigheterna. Jag tror att missnöjet kommer att växa, säger översättaren Inga Sawicka.

Protesterna mot förändringarna i rättssystemet har samlat tiotusentals människor över hela Polen den senaste veckan. Till slut valde president Duda att använda sitt veto och stoppade två av lagarna.

Den tredje som presidenten godkände ger långtgående befogenheter till en enskild person, justitieministern att ensam både agera som generalåklagare och avskeda och anställa domare.

Helt emot grundprincipen om ett oberoende rättsväsende som är en av grundstenarna i en demokrati.

– Jag tror inte att folk kommer att lita på att få en rättvis dom. Det kan alltid bli så att någon politiker uppifrån känner att det här passar oss inte och de trycker man på säger Inga Sawicka.

Även omvärldens kritik mot utvecklingen i Polen har varit hård. EU kommissionen har hotat med att ta ifrån Polen rösträtten i ministerrådet, och i dag väntas EU kommissionen ta beslut i flera olika överträdelseärenden.

Inga Sawicka har en svensk mamma men är uppvuxen i Polen. Hon är 70 år och minns kommunisttiden och den kampen för frihet.

– Jag minns att under kommunisttiden så kände man att situationen var frusen. Det fanns inget val. Vi trodde aldrig på Sovjetunionens fall men nu känner vi att det inte är så, säger Inga Sawicka.

Protesterna i Polen fortsätter och med på gatorna finns nu också den unga generationen vilket ger Inga Sawicka hopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista