Marcus Andersson driver en matbutik i Väderstad i Mjölby kommun.
1 av 2
Marcus Andersson driver en matbutik i Väderstad i Mjölby kommun. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Vägskylt med ortnamn i Östergötland; Hogstad, Vadstena, Skänninge.
2 av 2
Landsbygd med närmsta bank en bit bort. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Växelpengar ett bekymmer på landsbygden

Växelpengar kostar på för småföretagare
2:31 min

Handlare på landsbygden har problem särskilt nu under sommaren att ge växel till kunder som betalar kontant. Det säger Marcus Andersson som driver mataffär utanför Mjölby i Östergötland.

– Växelpengar är absolut det största problemet och det kostar väldigt mycket pengar. Både att göra sig av med och att införskaffa. Det finns ingen bank som kan tillhandahålla den servicen. Jag får sitta och åka till Linköping och köpa min växel där.

– Räknar man ihop alltihopa så blir det dyrare att åka och hämta pengarna än vad pengarna är värda, säger Marcus Andersson.

Problemet märks inte minst sommartid när kunderna blir fler och många utländska turister vill betala kontant.

Många banker har slutat med kontanthantering. Men enligt Riksbanken så görs omkring 20 procent av alla betalningar över disk i Sverige med kontanter.

90 procent av svenska folket uppgav förra året enligt Riksbanken att de använt kontanter den senaste månaden.

Men i mindre samhällen kan det vara långt för en butiksägare att åka till närmsta bank som tar emot kontanter och lämnar växelpengar. Och att köpa tjänsten från någon av de övriga aktörer som finns på marknaden tycker många mindre handlare blir för dyrt.

Karin Johansson är vd på näringslivsorganisationen Svensk handel och hon anser att detta är en politisk fråga.

– Jag tycker självklart att bankerna måste ta ett större ansvar och där tycker jag att politikerna som faktiskt fattat beslut om att vi ska ha kontanter i det här landet att de också måste sätta press på de aktörer som finns på marknaden, säger hon.

– De företag som bedriver bankverksamhet bör åläggas att på ett tillfredsställande sätt kunna försörja sina kunder med kontanter. Det kan de inte i dag och det gäller över hela landet.

*bild2*

– Är du en liten handlare, framförallt i glesbygden så har du väldigt lite att sätta emot när det gäller att förhandla med din bank, säger Karin Johansson.

Butiksägare Marcus Andersson i Väderstad i Mjölby kommun har egentligen inget emot om kontanterna fasas ut på sikt.

– Tanken bakom att vi ska ha ett kontantfritt samhälle är ju bra. Jag är inte emot den, snarare för den. Men det har gått alldeles för snabbt.
Det funkar men det kostar för mycket, säger han.

Ute i butiken betalar kunderna Lennart Kempe och Sonja Blomqvist kontant utan problem. Bekvämt tycker Sonja.

– Jag tycker det är smidigt. Jag har aldrig blivit nekad att betala med pengar och så länge jag har det så går det bra tycker jag, säger hon.

– Visst är det smidigare med kortet men jag kör mer med det kontanta, säger Lennart Kempe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".