Stefan Lövfen, statsminister
Stefan Lövfen, statsminister Foto: Stina Stjernkvist/TT

Expert: Här är regeringens valmöjligheter

"Jag känner viss oro för vad det här innebär på lång sikt"
5:10 min

Avskeda samtliga tre ministrar eller låta riksdagen rösta om misstroende är de mest sannolika scenarierna, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap på Stockholms universitet. Regeringen kan också välja att avgå eller utlysa extraval.

Det är väldigt osannolikt att regeringen ska kunna förhandla sig ur den här situationen, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap på Stockholms universitet.

Men både oppositionen och regeringen har mycket att förlora på lång sikt om man väljer att odla konflikten.

– Jag känner en viss oro för vad det här nu kommer att leda till inför framtiden. Det finns en tendens att spänningen mellan blocken eskalerar. Och det är inte bra i ett läge där man har så många partier i riksdagen och ett så svagt regeringsunderlag.

Vad skulle det innebära för regeringen om de väljer att avskeda dessa tre ministrar? 

– Det är ju naturligtvis ett problem att man måste hitta nya ministrar. Det är ju inte de svagaste korten i regeringen som man har inriktat sig på. Det är ju två rätt så tunga ministrar som har uppfattats som ganska framgångsrika. Så det är inte gjort i en kafferast att ersätta dem precis.

Jag kan tycka att de borgerliga partierna har tagit i onödigt mycket och jag kan tänka mig att statsministern kommer reagera kraftigt mot det här. Och jag kan tänka mig att det kommer skapa dåliga relationer mellan regeringssida och opposition.

Vad skulle hända om hela regeringen istället väljer att avgå? 

– Om regeringen avgår men inte utlyser extraval går det ju tillbaka till talmannen och då blir det nya regeringsförhandlingar. Då skulle man kanske kunna få fram någon annan regeringskonstellation.

Men det är ju inte läge för det just nu med tanke på den konflikt som oppositionen nu utlöst mellan regeringen och Alliansen. 

Om regeringen istället väljer att avgå och utlysa extraval vad händer då? 

– Ja, det blir ju ett val nästa höst oavsett vad man gör och det är väl det som håller tillbaka intresset för att utlysa ett extraval.

Det tar ju minst tre månader att utlysa ett extraval och sedan lika lång tid att få en ny regering på plats så då blir det inte så lång tid kvar att regera på. så det tror jag är ett orealistiskt alternativ. Det skulle skapa en del politisk turbulens helt i onödan. 

Vad tror du kommer hända de närmsta veckorna? 

– På ett praktiskt plan handlar det ju då om regeringen bestämmer sig för att entlediga statsråden och så snabbt som möjligt få tyst på konflikten. Få bort den från dagordningen. 

Alternativet är att man bestämmer sig för att man vill visa upp att det är borgerligheten som tänker fälla de här ministrarna och att de tänker göra det med hjälp av Sverigedemokraterna. Och då kommer man att insistera på att riksdagen ska kallas in från sitt sommarlov och så blir det då en omröstning.

Mer om It-skandalen på Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".