Ulf Andersson arbetar med sina mjölkkor.
1 av 2
Ulf Andersson är orolig för om vattnet kommer att räcka under resten av sommaren. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Kor står i en gång och tittar in i kameran.
2 av 2
Varje ko dricker runt 100 liter vatten om dagen. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio

Vattenbristen slår hårt mot lantbrukare

Ulf Andersson, lantbrukare: Djuren behöver ju vatten
1:37 min

Ulf Andersson i Tranås är orolig för att vattnet i brunnarna kan ta slut. Korna i verksamheten kräver 25 000 liter vatten om dagen.

– Djuren måste ha vatten. Skulle det bli kris, så vet jag inte... Sjövatten går ju inte gärna att ge som dricksvatten till djuren, vi vet ju inte vad det innehåller, säger han.

Ulf Andersson arbetar på sin sons lantbruk, där det varje dag går åt runt 25 000 liter vatten. Varje ko dricker runt hundra liter vatten per dag. Än så länge finns det vatten i deras tre brunnar, men de är förberedda på att det skulle kunna ta slut och har en reservtank på åtta kubikmeter redo.

Sveriges Geologiska Undersökning presenterade i dag en grundvattenkarta som visar att antal områden med ovanligt låga nivåer blir allt fler och på flera platser i Götaland, Svealand och södra Norrland har man mätt historiskt låga nivåer för juni månad.

– I år ser det lite annorlunda ut än förra året. Det är ett större område som har de här väldigt låga nivåerna. Ett område som sprider sig allt mer norrut bland annat, säger Nils Ohlanders som är statsgeolog på SGU.

För att grundvattennivåerna ska påverkas krävs en regnig höst och en snöig vinter. Regnet som faller under sommaren påverkar inte nivåerna särskilt mycket, men är desto viktigare för lantbrukare.

– Vi behöver regn för betena, de börjar ju tryta för ungdjuren också. Att få börja använda vinterfodret i början på augusti är verkligen inte bra, säger Ulf Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".