Ordningsvakter tar över polisens arbete

2:11 min

Många kommuner och landsting anlitar ordningsvakter för att de inte upplever att de får tillräcklig hjälp av polisen.

I en enkät som P1-programmet I lagens namn har gjort svarar 35 kommuner och landsting att deras kostnader för ordningsvakter och väktare ökat på grund av att polisen inte räcker till.

I exempelvis Hudiksvall har man numera ordningsvakter på akuten för att polisen inte kommer tillräckligt snabbt.

– Jag har upplevt att det senaste året har man svårare att få kontakt med polisen. En natt minns jag att jag fick ringa sex gånger innan jag fick hit en polis. Då var det väldigt mycket bråk här, det var slagsmål i entrén och ute på parkeringen. Polisen var här och tittade på dem men åkte härifrån. Jag fick ringa flera gånger innan de blev avhysta, säger Per-Lennart Bergvik, sjuksköterska på akutmottagningen i Hudiksvall.

I lagens namn har under våren skickat en enkät till samtliga 290 kommuner samt 20 landsting och regioner. Den innehöll frågor om kostnader för ordningsvakter och väktare över tid, och vad som påverkat kostnaderna.

Ungefär 200 har svarat, och 140 av dem uppger att kostnaderna har ökat. Av de 140 är det 35 som svarat att kostnaderna ökat något eller mycket på grund av det man upplever som en brist på poliser.

Region Gävleborg har sedan 1 maj i år ordningsvakter på helgkvällar på sina två akutsjukhus i Gävle och Hudiksvall just på grund av det.

– Polisen tvingas ibland att prioritera och då vill vi känna att vi har resursen själva. Polisen kommer naturligtvis när vi behöver hjälp. Men befinner de sig då i Ljusdal när vi behöver hjälp i Hudiksvall, så tar det en stund för dem att komma dit, säger Ronny Stjernlöf, Region Gävleborgs säkerhets- och beredskapschef.

Hur lång tid kan det ta?

– Det kan röra sig om upp till 30 minuter i vissa fall.

Vad hinner hända under den tiden?

– Det kan hända väldigt mycket på 30 minuter. Det är därför vi gärna vill ha någon på plats. Vi vill gärna jobba förebyggande. Men om det blir så att det blir något tok så vill vi ha någon som kan ta i toket redan på plats, säger han.

Lars Tonneman, chef för förvaltningsärenden på polismyndighetens rättsavdelning, ser ordningsvakter som ett sätt att upprätthålla ordningen när polisen inte räcker till.

– I tider där polisiära resurserna inte bedöms räcka till för att upprätthålla ordning på olika typer av platser så har man ordningsvakter som ska hjälpa till att reglera det här.

– Inom polisen ser man ordningsvakter som polisens förlängda arm för att polisen är förmän över ordningsvakter. Vi tycker inte att det känns främmande att man anlitar ordningsvakter utan det är en del av polisens verksamhet som de fullgör. Men de fullgörs genom ordningsvakter istället för polisen för att poliserna inte räcker till för tillfället, säger Lars Tonneman.

Kommuner och landsting/regioner som uppgett att kostnaden ökat på grund av brist på poliser

Region Gävleborg
Region Härjedalen/Jämtland
Region Kronoberg
Region Västmanland
Västra Götalandsregionen
Bengtsfors kommun
Bodens kommun
Borlänge kommun
Borås kommun
Ekerö kommun
Emmaboda kommun
Finspångs kommun
Färgelanda kommun
Götene kommun
Haparanda kommun
Hjo kommun
Höganäs kommun
Järfälla kommun
Karlshamns kommun
Laholms kommun
Lessebo kommun
Markaryds kommun
Mjölby kommun
Nässjö kommun
Sigtuna kommun
Skövde kommun
Sollentuna kommun
Strömsunds kommun
Söderhamns kommun
Södertälje kommun
Upplands Väsby kommun
Valdemarsviks kommun
Vansbro kommun
Älvkarleby kommun
Österåkers kommun

Så gjordes undersökningen

Sveriges 290 kommuner och 20 landsting/regioner fick i april en enkät där I lagens namn efterfrågade kostnader för ordningsvakter samt väktare för år 2016 och ett antal år bakåt i tiden. Respondenterna uppmanades även ange om någon särskild händelse föranlett förändringar av kostnaderna. Det fanns även en fråga med om polisens arbete påverkat kostnaden för ordningsvakter och väktare:

Har kostnaden för ordningsvakter och väktare vid något tillfälle senaste fem åren påverkats av förändringar i polisens närvaro/arbete?

Svarsalternativen som gavs var:
Ja, kostnaden har ökat mycket
Ja, kostnaden har ökat något
Ja, kostnaden har minskat något
Ja, kostnaden har minskat mycket
Nej
Det fanns även ett fritextfält där det gick att skriva exempelvis “vet ej” som svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista