simundervisning i borås
Simlärarna Maxamed Abdulkadir och Sikandar Rezai övar bentag med en grupp nyanlända ungdomar från Afghanistan. Foto: Joel Wendle / Sveriges Radio

Ny satsning för att lära nyanlända simma

"De kunde inte simma alls när de kom hit första gången."
1:45 min

Det finns ett stort behov bland nyanlända att lära sig simma. Nu drar Svenska livräddningssällskapet igång ett riksomfattande projekt.

I det treåriga projektet "Simkunnighet för nyanlända", finansierat av Allmänna arvsfonden, ska nyanlända runt om i Sverige utbildas i bland annat vattensäkerhet och simning berättar Camilla Hansen, projektledare på Svenska livräddningssällskapet.

– Vi ska dels nå ut till så många asylboenden som möjligt för att utbilda supportergrupper i vattensäkerhet.

Den andra stora delen i projektet är att 36 nyanlända runt om i landet ska utbildas till simlärare, berättar Camilla Hansen.

– Och när projektet är slut ska de sen kunna vara en resurs för kommuner ute i landet att hyra in för att kunna lära andra nyanlända att simma.

I en bassäng på simarenan i Borås står Maxamed Abdulkadir från Somalia och Sikandar Rezai från Afghanistan, iklädda var sin våtdräkt. De är i full färd med att lära ut bentagen till en grupp afghanska, nyanlända ungdomar.

Maxamed och Sikandar utbildades till simlärare förra sommaren i ett projekt som Svenska livräddningssällskapet drev i mindre skala riktat mot nyanlända. I det nya projektet nu alltså fler nyanlända över hela landet utbildas till simlärare.

Sikandar Rezai berättar att han bestämde sig för att han måste lära sig simma, när han på sin resa mot Sverige satt på en liten båt på Medelhavet mellan Turkiet och Grekland.

– Då tänkte jag att det är jätteviktigt att kunna simma. För om man faller i vattnet och inte kan simma så är det livsfarligt. 

Under tre veckor i sommar lär Sikandar och Maxhamed ensamkommande ungdomar i Borås att simma. Och eleverna är duktiga tycker Sikandar.

– De kunde inte simma alls när de kom hit första gången, men nu kan de simma lite grann. De är jätteduktiga, de lär sig snabbt!

Svenska livräddningssällskapet hoppas nu att deras projekt ska leda till ett långsiktigt arbete runt om i landet med att kontinuerligt se till att nyanlända lär sig simma.

För behovet är stort. Tillbuden där badvakter får hoppa i bassänger för att rädda just nyanlända är många, säger Camilla Hansen.

– Ja, absolut. Det rapporterar simhallarna väldigt ofta om. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".