Två gubbar i kostym.
1 av 5
Anders Ygeman och Peter Hultqvist Foto: TT
Hans Wallmark (M)
2 av 5
Hans Wallmark (M) Foto: Bertil Ericson/TT
Man i kostym och glasögon
3 av 5
Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister, trots hot om misstroendeförklaring från alliansen. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Allan Widman. Foto: Anders Wiklund/TT.
4 av 5
Allan Widman (L) Foto: Anders Wiklund/TT
Man i kostym
5 av 5
Anders Ygeman lämnar sitt uppdrag som inrikesminister och blir i stället gruppledare för Socialdemokraterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hans Wallmark: Skillnaden mellan Peter Hultqvist och Anders Ygeman är marginella

6:03 min

Hans Wallmark, moderat riksdagsledamot som sitter i försvarsutskottet bedömer Peter Hultqvist agerande under IT-skandalen som allvarligt.

Efter it-skandalen på Transportstyrelsen fortsätter Alliansen rikta ett misstroende mot försvarsministern Peter Hultqvist, trots att två ministrar redan har fått lämna sina uppdrag.

Både försvarsutskottets ordförande Adam Widman (L) och ledamoten Hans Wallmark (M) är skeptiska till Stefan Löfvens besked om att ha kvar Peter Hultqvist som försvarsminister.

Under presskonferensen i går sade Peter Hultqvist att han hade gjort vad han skulle göra, och hade den här läckan haft någonting med försvarsdepartementet att göra så hade han självklart underrättat statsministern om det.

Hans Wallmark bedömer Peter Hultqvists agerande under it-skandalen som allvarligt.

– Han har bekräftat att han hade kännedom om skandalen redan i maj 2016 och vidtog inga åtgärder, kontaktade inte andra ministrar, informerade inte regeringschefen och uppenbarligen inte dragit ärendet i det säkerhetspolitiska rådet. Det är en allvarlig säkerhetsutmaning som Hultqvist inte gör någonting för att förhindra flytta uppåt till statsministern, säger Hans Wallmark i P1 Morgon.

Liberalerna kan komma att släppa kravet om att Peter Hultqvist avgår om det kommer ny information innan misstroendeomröstningen ska äga rum.

– Det är om försvarsministern skulle kunna redovisa att han tagit något initiativ och försökt slå larm på något sätt. Men så här långt finns inga indikationer på detta, säger Allan Widman. 

Att inte berätta om it-skandalen till det säkerhetspolitiska rådet trots hot mot rikets säkerhet, är enligt Hans Wallmark oförklarligt och obegripligt. 

– Skillnaden mellan Anders Ygeman, som har fått gå och Peter Hultqvist som hittills fått stanna, de är mycket marginella, säger Hans Wallmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista