Maria Ågren
1 av 2
Maria Ågren bröt mot tre lagar Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Man med glasögon.
2 av 2
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Hanteringen av Ågren-fallet ifrågasätts

1:38 min

Transportstyrelsens före detta generaldirektör Maria Ågren, åtalades aldrig för brottet: vårdslöshet med hemlig uppgift.

I brott där det finns ett stort allmänintresse, bör alltid åklagare väcka åtal. Det anser Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Det handlar om insyn och allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Brottsmisstankar som rör brott som har ett väldigt stort allmänintresse bör prövas i domstol och bör inte avgöras vid åklagarens skrivbord som ett tjänstemannabeslut, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Maria Ågren bröt mot tre lagar och gjorde sig skyldig till brottet vårdslöshet med hemlig uppgift när hon ut-kontrakterade Transportstyrelsens it-drift, och genom det gav icke-säkerhetsklassade tekniker utomlands tillgång till hemliga uppgifter om Sverige och svenska medborgare.

När den tidigare generaldirektören erkände brottet valde kammaråklagare Ewamari Häggkvist att inte väcka åtal mot henne utan fattade beslut om strafföreläggande på 70 dagsböter, för Maria Ågren motsvarade det 70 000 kronor.

Svenska dagbladet har pratat med flera rutinerade åklagare som säger att de undviker strafföreläggande i ärenden där det inte finns tidigare domar. Straffet för vårdslöshet med hemlig uppgift skärptes 2014 till fängelse i ett år, men har hittills inte prövats av domstol, enligt tidningen.

– Jag tycker man ska akta sig för att kritisera enskilda tjänstemän. Och juridik är aldrig matematik utan en bedömningsfråga. Generellt är det så att om det finns en möjlighet att brottet skulle kunna leda till allvarligare följder som till exempel fängelse, då ska inte strafföreläggande användas, säger Mårten Schultz.

Kammaråklagare Ewamari Häggkvist vill inte bli intervjuad i dag men säger i en skriftlig kommentar till Ekot att:

– Eftersom Maria Ågren erkände brottet och det inom lagen finns möjlighet att ge strafföreläggande för det brottet valde jag det, vilket även Maria Ågren godkände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista