Polischefer i USA slår tillbaka efter uttalande från Trump

1:38 min

I USA prosterar nu polischefer mot presidentens uppmaning till poliser att vara mer våldsamma mot grova brottslingar.

Uppmaningarna kom i ett tal Donald Trump höll till poliser på Long Island i New York.

– Var inte för trevliga! När ni griper våldsamma brottslingar och sätter handen över deras huvuden för att skydda dem. Gör inte det!

Det sa Donald Trump under ett stort möte med poliser. Ett möte som egentligen handlade om dom mycket grova våldsgäng som kallas M-13.
Han tycktes säga att polisen var alltför mild när man satte handen över huvudet för att skydda gripna.

På flera håll in landet reagerar nu polischefer. De få meningarna från presidenten riskerar att förstöra näre tre decenniers försök att återupprätta förtroendet för polisen. 1991 ledde misshandeln av en svart bilförare Rodney King till stora kravaller i Los Angeles.

Polisledningar i både New York, Los Angeles och Boston tar avstånd från presidentens uttalanden. En talesperson för polisen i Gainsville i Florida sa på twitter att dom som jublade och applåderade borde skämmas

På sociala medier är det många poliser som säger tvärt om: Äntligen har vi en president som stöder oss.

Under många år har debatten om polisvåld pågått i USA. Det senaste fallet handlar om en australiensisk kvinna som larmade om en våldtäkt, men själv sköts till döds av poliserna som rykte ut på larmet. Ingen av dem hade aktiverat sina kroppskameror. Vad som exakt skedde vet man inte.

Under Obamas tid som president satte dåvarande justitieminister tryck på polisen för att stoppa övervåld. Den nuvarande justitieministern tycker att Washington snarare har hämmat och hindrat polisarbetet.

Förra året dödades 963 människor i polisskjutningar. Hittills i år är siffran 574 enligt tidningen Washinton Post

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista