Trump: Kina gör inget för oss när det gäller Nordkorea

2:05 min

Efter att Nordkorea i fredags avfyrade den andra roboten på en månad har oron hos Japan och framförallt Sydkorea växt. Under helgen flög amerikanska bombplan över Sydkorea och president Donald Trump anklagar nu Kina för att inte göra någonting alls.

"Våra dåraktiga ledare har tidigare tillåtit dem att göra hundratals miljarder i vinst varje år genom handeln, ändå gör de inget för oss när det gäller Nordkorea", skrev Trump i en tweet som väckte reaktioner i Peking.

– Vi ser frågan om Nordkoreas kärnvapenprogram och Kinas handelsförbindelser med USA som två separata frågor. De är inte relaterade och kan inte diskuteras tillsammans, sade Kinas vice handelsminister, Qian Keming, i ett svar till den amerikanske presidentens twittrande.

Vice president Mike Pence sa på söndagen att Nordkoreas fortsatta robotuppskjutningar är oacceptabla och att USA kommer att fortsätta stödja sina allierade i regionen, både ekonomiskt och diplomatiskt, men att eran för strategiskt tålamod, som han kallar det, är över.

Efter Nordkoreas senaste robotuppskjutning har spänningarna på Koreahalvön eskalerat ytterligare. Sydkorea meddelade snabbt att planerna på att installera det amerikanska robotförsvarssystemet återupptas, trots starka protester från Kina.

Som en styrkemanifestation och ett svar på Nordkoreas senaste uppskjutning genomförde USA och Sydkorea en gemensam precisionsövning med robotar. USA testade även robotförsvarssystemet THAAD som är utplacerat på Alaska. Samma robotförsvar som nu ska placeras ut i Sydkorea.

Under måndagen har president Trump och Japans premiärminister, Shinzo Abe, via telefon diskuterat situationen på Koreahalvön.

– President Trump och jag är överens om att vi måste vidta ytterligare åtgärder. Vi kommer att göra vårt yttersta för att värna om det japanska folkets säkerhet, sa Shinzo Abe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista