Hundratals nya behandlingshem i Delhi

2:18 min

I Indien har landets missbruksproblem blivit affär. Bara i Delhi har hundratals nya behandlingshem öppnat de senaste åren, många av dem drivs utan utbildad personal och utan vetenskapliga grunder.

Girrish Kurra visar den billigare avdelningen på behandlingshemmet i Delhi i Indien. Sex enkla obäddade träsängar står på rad. Toalett och kök finns i lägenheten som delas med ytterligare sex personer som vill lämna sina missbruk bakom sig.

– Här hjälper vi dem att bli friska med hjälp av medicin, sen när de är rena för vi in rutiner i deras liv och efter tre månader här är man fri från sitt drogmissbruk, säger han.

De senaste åren har missbruksproblemen i Indien diskuterats mer offentligt vilket har lett till att hundratals nya behandlingshem öppnat upp.

Enligt före detta missbrukaren Vijay Simha som tagit fram en nationell handlingsplan för drogrehabilitering som han försöker få politiker att anamma har de flesta stora brister.

– Du skulle inte ens skicka din hund till dem, säger Vijay Simha. 

I Indien krävs inga tillstånd för att driva behandlingshem vilket enligt honom har gjort att personal saknar relevant utbildning och att det bland annat delas ut för mycket medicin.

– De ser det här som en affärsmöjlighet, säger Vijay Simha.

Irshan som är på behandlingshemmet i den slitna lägenheten i Delhi sen två månader tillbaka för sitt cannabis- och opiatmissbruk har varit på ett ställe innan det här.

– Jag har träffat folk som har varit på 10, 12 olika behandlingshem, säger Irshan.

Men han tror att han har hittat rätt här. Och Girrish Kurra som drivit behandlingshemmet i två år säger att för honom handlar det inte om pengar.

– Tjugofem procent är välgörenhetsfall. Någon måste få stopp på missbruket i Indien. Det känner jag som före detta missbrukare, säger Girrish Kurra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista