Kortklippt blond kvinna med svart kavaj.
1 av 2
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), anser att primärvården saknar resurser att hantera långtidssjukskrivningar. Foto: Maja Suslin/TT
Andes Milton, utredare och en pågående operation.
2 av 2
Andes Milton, utredare och operation. Foto: ANDERS WIKLUND / TT, Jack Mikrut / Scanpix Sweden / TT.

Sverige ligger efter i lagstiftningen för organdonationer

2:13 min

Varje år dör mellan 30 och 50 personer i väntan på en organdonation och 800 personer står i kö. Innan våren 2018 ska regeringen ha kommit med förslag på hur man ska öka antalet donationer, meddelar socialminister Annika Strandhäll.

– Siffrorna är inte tillräckligt bra och vi behöver hitta vägar framåt för att öka donationerna, säger Annika Strandhäll, socialminister. 

Senast våren 2018 ska regeringen lämna ett förslag till riksdagen på hur organtransplantationerna ska bli fler. Enligt socialstyrelsen ökar antalet transplantationer varje år men inte i den takt som krävs för att köerna ska minska.

2015 överlämnades en statlig utredning om donation till regeringen. En rad förslag på lagändringar lades fram som enligt utredaren Anders Milton skulle kunna leda till att kön till organtransplantationer försvinner.

Bland annat föreslår utredningen att anhöriga till en döende patient ska få frågan om en möjlig organdonation innan det att respiratorn stängs av.

– Det vi föreslår är att man ändrar lagstiftningen i Sverige så att anhöriga till en döende patient kan få frågan om organdonation innan det att respiratorn stängs av, säger han. 

Något som flera länder i Europa redan lagstiftat om:

– Till exempel i Storbritannien, Holland, Spanien, Kroatien och Norge, säger han. 

En majoritet av remissinstanserna har ställt sig bakom förslagen i utredningen. Men två år efter att utredningen lämnades över till regeringen så bereds frågan fortfarande i regeringskansliet.

Socialminister Annika Strandhäll (S) kaa inte ge ett exakt skäl till varför det dröjer men säger att det beror på svåra juridiska frågor. 

– Vi har i Sverige väldigt stark ställning för individen och integritetsfrågan. Det finns delar i de här frågorna som är väldigt juridiskt komplexa, säger hon. 

Anders Milton ställer sig frågande till den juridiska komplexiteten: 

– Det är inte så att vi föreslår något som är etiskt tveksamt, det gör vi inte, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista