Gräsyta som snart kan vara bebyggd i Linköping.
1 av 3
Gräsyta som snart kan vara bebyggd i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) vid Stångån i centrala Linköping.
2 av 3
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) vid Stångån i centrala Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Del av parken Trädgårdsföreningen i Linköping.
3 av 3
Del av parken Trädgårdsföreningen i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Träd, gräs och stenar mellan hus en balansgång för politiker

2:17 min

I många kommuner förtätas städerna när bostadsbyggandet ökar. Men det saknas lagar för hur stora grönytor som ska finnas mellan husen.

– De gröna områden har väldigt många funktioner som hjälper staden och människorna i den att må bra. Men det finns inga egentliga regler i plan- och bygglagen om hur man ska göra och inte några kvadratmeter och sådant, säger enhetschef Sofie Adolfsson Jörby på Boverket. 

– Så ansvaret ligger tungt att faktiskt ta den hänsynen, på kommuner, på kommunpolitiker när de ger riktlinjerna och på byggherrar när de bygger.

Det finns inga egentliga regler i plan- och bygglagen om hur man ska göra.

Under första kvartalet i år påbörjades bygget av drygt 21 000 nya lägenheter i flerfamiljshus och småhus. Det är en ökning med 45 procent fler lägenheter jämfört med första kvartalet förra året, enligt Statistiska centralbyrån.

Linköping hör till de städer där bostadsbyggandet ökat kraftigt de senaste åren. Befolkningsökningen märks bland annat på stadens grönytorna och promenadstråk där alltfler joggare och cyklister samsas med allt fler barnfamiljer, flanörer, äldre med rullator och hundar på rastning.

Linköpingsbon Peder Arnesson konstaterar att kommunen har rustat upp det stora promenadstråket längs Stångån som går genom stan.

– Och fräschat till det. Så det sista två åren har man ansträngt sig litegrann, säger han.

I Linköping är socialdemokraten Elias Aguirre kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Han anser att bostadsbyggande kräver eftertanke.

Vi försöker att inte bygga på de platser som människor uppskattar mest.

– Det är en svår balansgång och de här frågorna hur man ska göra behöver vi ställa oss hela tiden.

– Så det vi försöker göra är att inte bygga på platser som människor uppskattar mest. Och att ställa hårda krav på att träd och liknande ska vara kvar. För det är viktigt för människors hälsa att man har något grönt att se på och att traska runt i, säger han.

Men Elias Aguirre tycker inte att det behövs tydligare regler för förtätning av städer.

– Jag tycker de är ganska tydliga som de är idag. Det handlar mycket om att vi måste föra en bra dialog som förtroendevalda.

Vid åkanten mitt i Linköping står tre barn i tioårsåldern och fiskar. De tycker lekparkerna är ok men ostädade då och då.

– Det är lite äckligt ibland för att folk brukar gå dit och dricka.

– Här och i (parken) Trädgårdsföreningen. För det är en rätt så stor miljö och jag tycker det är rätt så bra, svarar ett av barnen på frågan och får medhåll av de övriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista