Renar vid väg.
1 av 3
Renar vid en väg nära Vindelälven. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Man fångar ren med lasso.
2 av 3
Renskötsel i Biergenis. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Renar.
3 av 3
Renar i ett hägn under renflytten till sommarbetet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Renar närmar sig samhället

2:00 min

Genom topsning och drönare söker forskare från Stockholms universitet svar på hur renarnas levnadsmönster påverkas av klimatförändringarna.

Att renen påverkas av klimatförändringarna är ett faktum enligt verksamma i fjällmiljön. 

– Jag som renskötare lever ju i nära kontakt med renen och jag ser ju att den inte mår bra. Men jag vet inte vad jag kan göra, utöver det vi redan gör, och jag hoppas att den här forskningen kan hjälpa oss hitta nya lösningar, säger Niila Inga, renskötare och ordförande för Laevas sameby i Kirunaområdet.

I sommar kommer det användas helt ny teknik för att få svar på frågor om hur fjällmiljön påverkas av klimatförändringar och hur renen reagerar och rör sig.

Med hjälp av drönare ska det mätas hur vegetationen förändras, och genom bara ett salivprov ska det studeras hur renarna egentligen mår, hur de påverkas av förändringarna.

Det här är delar av ett större projekt som leds av geografiprofessorn Gunhild "Ninis" Rosqvist, vid Stockholms universitet. Och just ny teknik är är av vikt menar professorn. 

– Den är väldigt viktig för vi kan mäta på en skala som man inte kunnat gjort tidigare. Och kunna göra prognoser för hur förändringarna kommer bli i framtiden med hjälp av det här, säger Gunhild "Ninis" Rosqvist.

Och hur kommer det användas?

– Dels kommer det användas av renskötarna för att bättre kunna välja strategi, dels myndigheterna för att kunna planera bättre i framtiden.

Klimatförändringar tillsammans med exploatering av mark påverkar hur renen rör sig för att få mat. Tex, när det kommer regn mitt i vintern och det bildas islager är det svårt för renen att på egen hand hitta föda, och ersättningsfonder tar veckor för renen att tillgodogöra sig. Niila Inga igen:

– Renen väljer marker som den aldrig använt tidigare.

Vad betyder det?

– I sin jakt på föda kommer den närmare samhället, närmare vägar och infrastruktur och det leder till konflikter på grund av oförståelse och att vi själva står väldigt oförberedda för de här nya förhållandena, säger Niila Inga.

Varför är det viktigt att göra ett projekt och titta närmare på just det här?

– Det handlar om vår framtida fjällmiljö, coh det handlar om en kultur i norra sverige som är hotad i dag av klimatförändringar, säger Gunhild "Ninis" Rosqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista