Republikansk senator öppet emot Trump

1:56 min

I USA möts presidenten av växande kritik från det egna partiet. Arizona-senatorn Jeff Flake är det senaste exemplet.

I flera TV-intervjuer de senaste dagarna anklagar senatorn sitt eget parti för att huka och inte låtsas om kaoset i Vita Huset.

– Allt kaos som pågår inom administrationen. Det är varken bra för inrikespolitiken eller utrikespolitiken, säger Jeff Flake. 

Flake är en ung konservativ senator. Han kräver inte Trumps avgång och han är diplomatiskt artig i sin kritik. Men tydlig. Det presidenten gör går emot republikanska och konservativa värden.

Senatorn syftar bland annat på Trumps alla förolämpningar och utfall och den populistiska och protektionistiska politik presideneten vill driva.

Men partiet hukar inför Vita Huset säger han. Och han frågar sig vem som orkar reagera på tweets.

– Att vakna varje morgon och läsa alla tweetar med politiska förslag eller annat är svårt. Ska jag kommentera det ena, eller kommentera det andra. Det är tröttsamt, säger Jeff Flake. 

Senatorn tycker att partiet måste säga ifrån. Annars väntar en krasch för republikanerna när sockerchocken efter trumpvinsten går över. Det finns fler tecken på växande motstånd inom partiet.

Trump vill fortsätta attackerna mot sjukförskringen, eller låta allt implodera. Men i senaten säger republikanerna nej till ytterligare omröstningar. Flera republikaner söker sig mot demokrater för att istället stabilisera Obamacare.

Trump ville inte ha fler sanktioner mot Ryssland. Det tvingade senaten fram med stor majoritet.

Presidentens angrepp mot den egna justitieministern möttes också av starka protester från senaten och Trumps kritik har tystnat.

Jeff Flake har tidigare varit kritisk mot Donald Trump under valkampanjen. Nu är han den första senator som öppet efterlyser motstånd sedan presidenten svors in.

Nästa år vill Flake bli omvald. Och Donald Trump ska ha sagt att han personligen är beredd att satsa 10 miljoner dollar för att stoppa den uppstudsige senatorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista