Dollarras påverkar svenska exportföretag och småsparare

2:00 min

Hittills i år har dollarn försvagats med 11 procent mot den svenska kronan och tappet kan påverka både svensk exportindustri och småsparare.

Anders Eklöf är valutastrateg på Swedbank.

– Det är självklart så att importörer som köper varor från omvärlden, framförallt då databaserade, tjänar på det här medan exportörer som säljer i dollar tappar på det här. Samtidigt ska man ju säga det att dollarna har försvagats brett så det är ju också andra länder som lider av det här.

I mitten av december förra året kostade en dollar cirka nio kronor och 40 öre. Nu kostar den åtta kronor och tio öre. Och för den som planerar en resa till USA kan det låta positivt.

Svenska företag som har sin produktion i Sverige men som exporterar till exempelvis USA – men även till Kina vars valuta är knuten till dollarn, kan påverkas negativt. Några exempel på sådana bolag är Volvo och Sandvik.

Även privatpersoner som sparar i fonder med koppling till den amerikanska marknaden kan känna av tappet och genomsnittet för de svenska USA-fonderna hittills i år ligger på minus 0,8 procent.

Fredrik Pettersson som är chefsanalytiker på Fondbolagens förening säger att deras kunder reagerat på osäkerheten kring valutan i USA under en längre tid.

– De aktiva spararna har börjat sälja Nordamerikafonder och istället så har man köpt exempelvis Europafonder.

Förbättrade utsikter i Europa och minskad osäkerhet efter att det franska valet är avklarat pekas ut som några orsaker bakom valutaraset. Men det som ser ut att ha påverkat mest och som framtidens förutsägelser hänger på, är ändå hur USA:s president agerar i olika frågor.

Valutastrategen Anders Eklöf på Swedbank igen:

– En faktor bakom dollarförsvagningen är kopplad till Trump och osäkerheten kring honom och om huruvida han kommer att lyckas med reformer eller inte, vi har också ett skuldtak här som han måste förlänga senare i höst, så mycket handlar om hur han reagerar.

Men varken Anders Eklöf eller Fredrik Pettersson från Fondbolagens förening tycker att man ska dra för stora växlar när det gäller valutaraset. Fredrik Pettersson råder småsparare att sitta lugnt i båten speciellt om man har ett långsiktigt sparande.

– Det är väldigt svårt att förutsäga hur kronan ska gå mot dollarn och mot euron och därför är det bättre att tänka på riskspridning och att man investerar på olika marknader.