Macrons lagändring retar fackföreningsrörelsen

2:13 min

Det franska parlamentet har antagit en lag som tillåter regeringen att göra snabba förändringar i arbetsrätten. Det är president Emmanuel Macrons första stora reform och den har redan retat gallfeber på stora delar av fackföreningsrörelsen.

Efter långa och hetsiga debatter antog den franska senaten den nya lagen i går. Beslutet kommer bland annat minska fackföreningarnas makt, eftersom arbetsgivare ges större möjligheter att göra upp direkt på arbetsplatsen om vilka regler som ska gälla.

Nästan tre och en halv miljoner fransmän är utan arbete och Macron har gjort det till sin högsta prioritet att ändra på det. Frågan är om det är möjligt att få franska arbetare att acceptera förändringar som nästan uteslutande innebär försämringar för dem som faktiskt har ett arbete.

Bland annat ska regelverken stramas upp så att facken inte ska ha flera olika forum att ta till, det ska bara finnas en väg till förhandlingsborden. Dessutom vill Macron se ett tak för hur höga summor som får betalas ut som kompensation vid uppsägningar.

Men Macrons regering håller inte med om att det bara blir försämringar för de anställda. För även fast det verkligen blir lättare för arbetsgivare att säga upp personal så kommer arbetslöshetsersättningen att öka. Men är det svar nog till franska arbetare, som är välkända för sin förkärlek till att strejka?

Tidigare franska regeringar har gjort många försök att förändra arbetsrätten, utan att lyckas.

Här står Macrons löften om att åstadkomma stora reformer för att förbättra den franska ekonomin, mot de starka franska fackföreningarna. Målet för Macron är att få den franska ekonomin att hålla sig inom EU:s budgetramar och därmed gå Tyskland och förbundskansler Angela Merkel till mötes. Annars kommer Tyskland aldrig att acceptera de förändringar i Eurosamarbetet som Macron önskar sig.

Men det traditionellt sett militanta fackförbundet CGT har redan kallat till generalstrejk den 12 september. Och Macron har råkat ut för ett rekordstort tapp i opinionen från att han valdes till president i maj, fram till idag, bara tre månader senare.