Unikt amerikanskt besök på Kuba

USA:s tidigare president Jimmy Carter inleder under helgen ett unikt besök på Kuba. Carter är en av de högst placerade amerikanerna som besöker landet under Fidel Castros 43-åriga styre, och mänskliga rättigheter kommer vara en central fråga som de båda ledarna ska diskutera vid sitt möte.
Ett nytt historiskt kapitel skrivs nu i kontakterna mellan USA och Kuba, så högtidligt uttryckte en politisk kommentator det i amerikansk TV inför Jimmy Carters stundande resa. Som ett bevis på den kyliga relation som råder mellan länderna gjorde gällande reserestriktioner att till och med ex-presidenten var tvingad att ha tillstånd från USA:s regering för att få åka. Men den nuvarande amerikanska ledningen räknar med att Jimmy Carter framför allt kommer att diskutera frågan om mänskliga rättigheter och demokratiska reformer när han träffar Fidel Castro, som för övrigt säger att han är öppen för den kritik Carter vill framföra. Den senaste veckan har det hänt flera saker som kopplas till det historiska besöket. Den kubanska regimen har i en vänskapsgest släppt sin kanske mest kände kritiker, Vladimiro Roca, ur fängelse, och på fredagen gick en grupp andra dissidenter in i parlamentet och presenterade en namninsamling med krav på att en folkomröstning om bland annat ökad demokrati och yttrandefriehet genomförs i Kuba. Nästan samtidigt som USA:s regering gav klartecken till Jimmy Carters resa anklagade den tidigare i veckan Kuba för att försöka utveckla biologiska vapen, något som Fidel Castro irriterat avfärdade som en grov lögn. Det finns blandade förväntningar på vad Jimmy Carter kan åstadkomma under sin resa, men bara det faktum att besöket blir av ses av många som en liten ljusglimt i det i decienner låsta och infekterade förhållandet mellan Kuba och USA.
Anders Ask, SR:s korrespondent i New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".