Sedlar
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inkassobolag riskerar återkrav

"Domen öppnar för många nya processer"
1:50 min

Inkassobolagen riskerar efter en dom i Högsta domstolen att ställas inför ett stort antal återbetalningskrav, enligt jurister Ekot har pratat med. Det handlar om att skulder har drivits in med moms trots att de skulle ha varit momsbefriade.

Per Nilsson på juristbyrån Concorda, hoppas kunna ta hand om några av fallen.

– Den här domen öppnar ju då för ganska många nya processer. Men det gäller bara överlåtna fordringar där det inte ingår moms, inget annat.

Under lång tid har inkassobolag kunnat driva in obetalda fakturor inklusive moms, även när det till följd av till exempel en konkurs inte finns kvar något momskrav från staten.

En dom från Högsta domstolen slog ned på detta i vintras, vilket tidningen Faktum var först med att rapportera om tidigare i sommar. Domen tvingade ett inkassobolag att betala tillbaka felaktigt indriven moms och slog även fast att det var upp till inkassobolaget att bevisa att den hade rätt att ta in momspengarna.

Advokat Jonas Holmqvist företrädde den vinnande parten i målet. Han tror att andra drabbade nu kan resa liknande krav på återbetalning.

– Sannolikt är det ganska stora belopp. Det finns ju en del aktörer som har mer eller mindre som affärsidé att förvärva fordringar från borgenärer som gjort kundförluster på grund av konkurser.

– Min uppfattning är att det i mindre utsträckning är de större seriösa aktörerna som velat ägna sig åt att driva processer mot ställföreträdare. Det handlar om en annan typ av aktörer än de etablerade stora inkassobolagen.

Claes Månsson, ordförande i branschorganisationen Svensk Inkasso, tonar ned risken för en våg av återbetalningskrav mot inkassobolagen. Han tolkar HD-domen snävare än de andra juristerna och menar att det är många förutsättningar som ska vara på plats för att få stöd för ett återbetalningskrav i domstol.

– Ta den risken att processa, det tror jag inte så himla många gör. Det kommer säkert vara en och annan som gör det. Men jag tror inte det blir ett riktigt stort problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".