Författaren Tomas Lindbom
Kommer Macron kunna baxa igenom förslagen förbi facken och andra organisationer eller är det upplagt för fajt? Vi pratar om det med författaren Tomas Lindbom. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio

Bättre läge för reformer trots strejkhot

"Macron upplever en smekmånad just nu"
6:28 min

Det ser ut som att president Macron kan lyckas bättre med sina arbetsmarknadsreformer än den förra regeringen. Men den utlysta generalstrejken kan ställa till det, säger Frankrikekännaren Tomas Lindbom.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

När Emmanuel Macron försöker genomdriva de utlovade radikala reformerna inom arbetsmarknadslagstiftningen gör han det i ett bättre politiskt läge än företrädaren Hollande som fick hantera våldsamma upplopp och en misstroendeomröstning. Macron har efter valsegrarna vind i seglen. 

Den nye presidenten har också hanterat de franska fackförbunden på ett bättre sätt, menar Tomas Lindbom, journalist och författare med fokus på fransk politik. 

Men precis som i fjol kan det bli det radikala fackförbundet CGT som försvårar regeringens reformarbete. Fackförbundet, som har sina medlemmar inom bland annat transportindustrin (tåg, flyg och tunnelbana), har utlyst en generalstrejk den 12 september. 

– Men vi vet inte vad som händer efter semestrarna. Det kan bli våldsamma demonstrationer och det kan bli strejker, men jag tror att det kommer gå lugnare till än när Hollande försökte genomdriva liknande reformer häromåret, säger Tomas Lindbom.

Det var på onsdagen som senaten röstade ja till regeringens förslag till nytt ramverk för arbetsmarknadslagarna. Dessförinnan hade också parlamentets andra del, nationalförsamlingen med Macrons mittenparti i majoritet, godkänt ramlagen.

Nästa steg för Macron blir att utforma och anta ett antal lagförändringar genom att utfärda dem som presidentorder. Det är ett förfarande som snabbar på förändringarna avsevärt, men som också ifrågasatts av oppositionen. Det finns de, bland annat oppositionspartiet Nationella Fronten, som menar att presidenten utnyttjar sin parlamentsmajoritet för att kringgå den demokratiska processen, säger Tomas Lindbom.

Syftet med arbetsmarknadsreformerna är att få ner den förhållandevis höga arbetslösheten i Frankrike, vilket var ett av de vallöften Macron gav i våras. Bland de planerade lagändringarna finns att arbetsgivare och arbetstagare ska förhandla på företagsnivå i stället för på branschnivå, att banta ned de många olika forumen för fackliga förhandlingar inom företag till ett enda, att införa tak för kompensation vid uppsägning samt höja arbetslöshetsersättningen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".