Golfbana inte så "grön" som den verkar

Bekämpningsmedel som används på golfbanor kan läcka ut till vattendragen. Det visar en pilotstudie som Sveriges Lantbruksuniversitet gjort. Det gäller svampmedel, som används för att hålla greenerna friska långt in på hösten.
För att hålla golfbanans greener så torra som möjligt är marken mycket väldränerad, Det leder enligt Jenny Kreuger, en av forskarna som gjort studien, till att svampgiftet följer med vattnet som samlas i dräneringsrören och leds vidare och riskerar att hamna i åar och bäckar. Vid den golfbana som undersöktes i pilotstudien uppmättes kraftigt förhöjda halter på hösten efter behandling, jämfört med tidigare under sommaren. Det är känt att hinnkräftan, som lever i vattendragen, kan ta skada av svampmedlen. Det finns ungefär 400 golfbanor i Sverige. Jämför man med den totala mängd bekämpningsmedel som används framförallt i jordbruket är golfbanornas andel mycket liten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".