Anonym bild på ensamkommande asylsökande
Många ensamkommande ställs inför valet att flytta långt från skola och vänner eller att bli hemlösa. Foto: TT.

Få kommuner låter 18-åriga ensamkommande bo kvar

Trots att regeringen lovat kommunerna pengar så att de kan låta unga ensamkommande som fyller 18 bo kvar är det få kommuner som gör det.

I stället ställs många ensamkommande inför valet att flytta långt från skola och vänner eller att bli hemlösa.

Från den 1 augusti till slutet av året beräknas drygt 4 700 ensamkommande unga asylsökande fylla 18 och de ställs då ofta inför valet att antingen flytta långt från skola och vänner eller att bli hemlösa.

Reza, som egentligen heter något annat, fyllde 18 för fyra månader sedan och har varit hemlös sedan dess.

– Jag bor på stationer, i skogen, parken, på gatan.

Reza kom från Afghanistan till Sverige och Malmö för två år sedan och väntar ännu på svar på sin asylansökan.

Men den som fyller 18 och blir myndig övergår från att vara kommunens till att bli Migrationsverkets ansvar. Och ofta betyder det att man tvingas flytta till en annan kommun, eller, som i Rezas fall till en annan del av landet där Migrationsverket har lediga bostäder.

Reza blev erbjuden bostad i Jönköpings län.

– Där har jag ingenting. Inga kompisar, ingen skola. Skolan är mycket viktig för mig, säger Reza.

Ensamkommande som påbörjat en gymnasieutbildning har rätt till att fortsätta i skolan när de fyllt 18, men ansvaret för att ordna skolplats i den nya kommunen ligger på dem själva i och med att de är myndiga.

Regeringen och Vänsterpartiet tycker att det är ett problem att unga som rotat sig i en kommun tvingas flytta och därför beslutade man tillsammans, i slutet av juni, att kommunerna får 195 miljoner extra för att kunna låta de som fyller 18 bo kvar tills de får svar på sin asylansökan.

Men hittills har få kommuner hörsammat detta.

– Det finns några saker som gör att det är tufft för kommunerna. Dels är det för lite pengar för att kunna ge alla ungdomar det stödet, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

– Sedan är det också så att medel som kommer nu under sommaren är lite tidigt att ta in i planeringen, säger Hans Karlsson. 

– I realiteten så är det här inte en full kostnadstäckning. Det vill säga det är ytterligare en överföring av kostnader från staten till kommunerna.

Men en del kommuner har ändå agerat snabbt. Till exempel har ordföranden i Uppsalas socialnämnd, Kjell Haglund, på egen hand beslutat att låta de ensamkommande som fyller 18 mellan mitten på juli till mitten av september stanna i kommunen.

Detta i väntan på en analys av vad det skulle innebära för Uppsala att låta även dem som fyller 18 under resten av året bo kvar.

– Det troliga är att pengarna inte kommer att räcka och då måste vi ta ställning till det här som nämnd, om vi har möjlighet att skjuta till medel för att klara av så att alla som har fyllt 18 år kan stanna kvar i kommunen, säger Kjell Haglund, ordföranden i Uppsalas socialnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".