Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet, utbildningsminsiter
1 av 2
Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet, utbildningsminsiter Foto: Erik Simander/TT
Camilla Waltersson Grönvall, Moderaterna
2 av 2
Camilla Waltersson Grönvall, Moderaterna Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Regeringen ett steg närmare obligatorisk förskoleklass

Allianspartierna och SD vill istället ha fyraårigt lågstadium
1:26 min

Frågan om att göra förskoleklassen obligatorisk tog i dag ett steg framåt när regeringen lämnade in ett förslag till lagrådet. Det är en viktig förändring trots att det nu bara är några tusen barn varje år som inte går förskoleklassen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Förskoleklassen ger en väldigt bra jämlik start i att man lär sig grunderna i läsning, skrivning och räkning. Det är också viktigt för att förskoleklassen aldrig ska hamna vid sidan av. Många rektorer och huvudmän har missat förskoleklassen i planering och skolutveckling för att den inte är obligatorisk. Nu ändrar vi på det, säger Gustav Fridolin, (MP) utbildningsminister.

Förändringen vill Gustav Fridolin vill se fårn hösten 2018. Frågan om hur han ska lyckas övertyga den majoritet av allianspartier och Sverigedemokraterna i riksdagen som har uppmanat regeringen att istället införa en tioårig grundskola kvarstår. Allianspartierna och Sverigedemokraterna vill alltså ta bort förskoleklassen och istället införa ett fyraårigt lågstadium.

Det förs samtal, säger man från båda sidor och regeringen går åt rätt håll säger Liberalernas skolpolitiske talesperson Christer Nylander. Men för att garantera att sexåringarnas pedagoger har tillräcklig utbildning krävs det att riksdagens krav om en tioårig grundskola införs, anser han.

– Anledningen till att vi vill ha en tioårig grundskola är att vi vill att eleverna ska få en riktigt bra start och då handlar det rätt mycket om vilken kompetens man möter i de tidiga åren såklart, säger han.

Moderaternas Camilla Waltersson Grönwall är kritisk till att regeringen vill genomföra förändringen nästa år. Det är för snabbt, menar hon. För att ställa sig bakom förslaget måste vissa krav uppfyllas.

– Att vi ser att kompetensen hos pedagogerna är är tillräcklig och att alla huvudmän får förutsättningar att genomföra ett tionde skolår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".