Fyrverkeripjäser används som sprängämnen

1:34 min

Tillgång till nya typer av sprängämnen gör att den svenska polisen ser positivt på att ambulanspersonal och räddningstjänst nu blir utbildade av Försvaret.

– Det har skett en förändring i omvärlden som gör att vi måste anpassa oss så att vi kan möta de problem som uppstår. Till exempel att det har varit misstänkta terrorbrott i Sverige, säger det nationella bombskyddets tillförordnade chef Tomas Svanfeldt.

Samtidigt som mängden sprängmedel i samhället ökar så kan en bomb i dag se ut hur som helst.

En vattenflaska, ett fordon eller något annat som ser ut just som något annat än en bomb.

I Malmö har polisen haft problem, inte bara med den stora mängden handgranater som cirkulerade för några år sedan. Senast igår exploderade en bil vid midnatt och polismästare Stefan Sintéus ser en ny trend med en ny typ av sprängämnen.

– Den senaste tiden har man använt så kallade bangers som har importeras från Italien och Polen. Det är kraftiga fyrverkeripjäser som gör att det kan bli extremt svåra skador om man hanterar dem på ett felaktigt sätt, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Polisen i Malmö och andra delar av landet får utbildning av polisens nationella bombskydd, men de är inte alltid först på platsen.

Bombskyddets tillförordnade chef Tomas Svanfeldt välkomnar därför att Försvaret, som även utbildar bombskyddet, nu har börjat lära upp ambulanspersonal, räddningstjänst och andra civila myndigheter om sprängmedel.

– Det kan vara vem som helst som stöter på ett farligt föremål. Det kan vara räddningstjänsten eller en privatperson som är ute och promenerar med sin hund i skogen.