Stefan Sintéus, polismästare i Malmö
Stefan Sintéus, polismästare i Malmö Foto: Björn Lindgren/TT

Utbilda i sprängmedel välkomnas i Malmö

Sprängdåd kräver mycket resurser
1:22 min

Den senaste tiden har det varit många explosioner i Malmö. Polismästare Stefan Sintéus ser positivt på försvarets initiativ.

– Vi har ju våra poliser som är bombskyddsutbildade och de håller utbildningar för oss alltjämt. Men jag tänker på ambulanspersonal eller räddingstjänsten som kan komma till brottsplatsen, att de tar del av den här utbildning, så jag tycker att det här är positivt, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Senast i går vid midnatt utsattes en bil för en sprängning. Polismästare Stefan Sintéus förklarar trenden.

– Den senaste tiden har man använt sig av de här bangerserna, som importeras från Polen och Italien. Och det här är kraftiga smällare, fyrverkeripjäser som gör att det kan bli extremt svåra skador om man hanterar dem på ett felaktigt sätt.

Just i Malmö har polisen fått hantera sprängmedel av olika slag. För två år sedan var till exempel ett stort antal handgranater i omlopp i Malmö, och det blev också många explosioner med handgranater.

Stefan Sintéus menar att polisen är van vid att hantera sprängdåd, men att när ett sådant brott sker, kräver det ändå mycket resurser.

– Det är stort bekymmer för oss, inte minst resursmässigt därför att vi inte är säkra på om det finns mer på platsen. Då måste våra bombskyddstekniker undersöka platsen, vi måste hålla den avspärrad och det går åt mycket resurser till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".