Johan Gustafsson, Sjaak Rijke och Stephen McGowan kidnappades i Mali i november 2011. Denna bild släpptes av gärningsmännen några veckor senare.
Johan Gustafsson, Sjaak Rijke och Stephen McGowan kidnappades i Mali i november 2011. Denna bild släpptes av gärningsmännen några veckor senare. Foto: AP/TT

Sydafrikan som kidnappades med svensk i Mali är fri

Sydafrikas utrikesminister: Vi betalar inga lösensummor
1:43 min

Efter sex år är den sydafrikan som kidnappades och suttit fängslad hos al-Qaida i Mali tillsammans med svenske Johan Gustafsson fri. Han är nu tillbaka i sitt hemland.

– Vi är glada att tillkännage att slutligen har alla ansträngningar kulminerat i att Stephen McGowan är fri och har kunnat återvända hem.
Det sa Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane vid en pressträff i Pretoria i dag.

Stephen McGowan reste genom Mali i november 2011 när han tillsammans med två andra, svenske Johan Gustafsson och en holländsk medborgare, fördes bort av beväpnade män från en restaurang i Timbuktu. Vid tillfället för kidnappningen sköts och dödades en fjärde turist, en tysk medborgare.

Stephen McGowan, som enligt uppgift lider av hudcancer, har under större delen av de sex år som kidnappad hos al-Qaida i Mali hållits fången tillsammans med svenske Johan Gustafsson.

Johan Gustafsson släpptes fri i juni och då kunde återvända till Sverige. I bådas fall ska ingen lösensumma ha betalats ut till kidnapparna i Mali.

– Sydafrikas regering betalar inga lösensummor utan vi har fokuserat på förhandling, sa Sydafrikas utrikesminister. 

Enligt utrikesminister Nkoana-Mashabane så är det förhandlingar med al-Qaida i Mali som möjliggjort att McGowan är fri. Hon lyfte också fram den goda relationen medan Sydafrikas president Jacob Zuma och Malis president Ibrahimm Obakar Keita som en anledning till att Stephen McGowan till slut har frigivits av sina kidnappare i Mali.

McGowan är nu återförenad med sin familj och under uppsikt av läkare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".