Trump vädjade till Mexikos president: Sluta säga att ni inte betalar för muren

1:35 min

I ett telefonsamtal vädjade Trump till den mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto att sluta med att offentligt säga att Mexiko inte kommer att betala för den mycket omtalade gränsmuren, enligt Washington Post.

Muren mot Mexiko var ett av Donald Trumps mest omtalade vallöften. Likaså att det var Mexiko som skulle betala för bygget.

I det första telefonsamtal som Trump hade med Mexikos president i början av året, och som tidningen Washington Post i dag har publicerat utskrifter av, var muren ett viktigt ämne.

Trump återkommer flera gånger i samtalet till att den mexikanske presidenten måste sluta att offentligt säga att han inte tänker betala för muren. Trump tycks medge i samtalet att finansieringen av muren har försatt honom i en politisk knipa.

– Jag har talat om detta i två år. Detta är kanske den minst viktiga fråga vi diskuterar, men politiskt för mig kan det vara den mest betydelsefulla. Vi kan hitta ett sätt att betala på något vis, bara ni inte fortsätter att offentligt säga att ni vägrar. Det står jag inte ut med.

Trump säger dessutom att muren kommer att bli mycket billigare än vad alla andra hävdar – och att den kommer att bli vacker.

Mexikos president Enrique Peña Nieto säger i samtalet att han förstår Trumps politiska dilemma, men att frågan handlar om Mexikos stolthet och att det är uteslutet att landet skulle betala för muren. Till slut går han med på att undvika att tala om muren över huvudtaget.

Även samtalet med Australiens premiärminister har Washington Post läst och publicerat utskrifter av. I samtalet vill Trump vill slippa ett flyktingavtal från Obamas tid. Samtalet blir hetsigt eftersom Australiens premiärminister vägrar.

Trump säger mot slutet att det var dagens värsta telefonsamtal.

– Samtalet med Putin var mycket trevligare.