Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En ung kvinna talar i mobiltelefon. Foto: Hasse Holmberg/TT.
En ung brittisk kvinna berättar för BBC att hon tvingades stanna kvar på en psykiatrisk klinik mer än ett halvår. Personen på bilden har inget samband med texten. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Friska tvingas stanna kvar på psykiatriska kliniker

Färdigbehandlade får vänta länge på boende
1:44 min

Patienter med psykisk ohälsa i Storbritannien tvingas stanna kvar på psykiatriska kliniker i flera månader trots att de är redo att skrivas ut.

Under de senaste två åren har ett hundratal färdigbehandlade patienter väntat i över ett år på att skrivas ut enligt siffror från BBC.

Skälet till fördröjningen handlar om långsam administration och att det är svårt att hitta passande stödboenden.

Toni Adeniuyi fick stanna kvar på en psykiatriskt avdelning i sex månader efter behandling, trots att hon var redo att lämna sjukhuset.

– Det var mycket frustrerande. Det var många som var redo att lämna men vi kunde inte, säger Toni Adeniuye.

Toni har en emotionellt instabil personlighetsstörning och så kallat schizoaffektivt syndrom. Hon berättar för BBC hur hon brukade skada sig själv och hamnade i kriminalitet.

Efter 13 år på en psykiatrisk klinik så var hon redo att ta nästa steg i livet, men det skulle dröja ytterligare ett halvår innan hon fick lämna sjukhuset.

Över 300 brittiska färdigbehandlade patienter är tvungna att vänta i över 100 dagar på att få lämna vården, det visar en undersökning som BBC har gjort.

Men i många fall får patienter vänta både ett och två år innan de skrivs ut. Den som väntat längst är en 62-årig man som fick stanna i ytterligare tre år på sjukhuset trots att läkarna ansåg att han var frisk nog att flytta.

Fördröjningarna beror på långa handläggningstider och nedskärningar inom vården. Enligt Royal Colleges psykiatriska klinik så handlar det om att ingen vill ta kostnaden för att finansiera boenden till dessa patienter.

Även bidragen till stödboenden som tar emot utskrivna, har minskat. I vissa fall har dessa boenden lagts ner.

Trots att Toni Adeniuye fick vänta ett halvår så är hon tacksam för att personalen gav henne hopp om att komma vidare. I dag mår hon bra och kan göra normala saker som att gå till matbutiken eller på promenad.

Problemen finns över hela Storbritannien och Billy Watson som är chef för Skottlands förening för mental hälsa säger till BBC att allt handlar om nedskärningar inom den psykiatriska vården.

Watson menar att metoden att tvinga patienter, som är friska nog att gå vidare, att stanna kvar på psykiatriska avdelningar varken är bra för deras mentala hälsa, eller för deras långsiktiga mående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".