Fredsböner och debattlusta blandas med oro för våld inför valet i Kenya

1:45 min

I Kenya stiger oron för att tisdagens presidentval i Kenya kan bli våldsamt. Särskilt sedan en hög tjänsteman inom valmyndigheten hittats mördad i början på veckan.

Men det finns även också plats för öppen debatt, utan våld eller aggressivitet. Vår Afrikakorrespondent rapporterar från en park i Nairobi som är ett slags Speakers Corner.

– Som det blivit nu verkar det som om det finns en plan för att manipulera valet, säger Edward, en av många vanliga kenyaner som begett sig hit till Jee van jee Gardens i centrala Nairobi.

Det här har sedan länge varit en plats där folk möts för att debattera och argumentera. Just nu är det tre klungor av män här, två som sympatiserar med oppositionensalliansen förkortad Nasa, National Super Alliance, och en klunga som är anhängare till regeringskoalitionen Jubilee.

Men trots en ökad oro för våld inför valet på tisdag går allt mycket lugnt och städat till.

Det Edward syftar på är det brutala mordet på Chris Msando som var ansvarig för IT-hanteringen på valmyndigheten.

Trots biometrisk identifiering av väljare och elektronisk överföring av resultaten så finns det en oro att valet kommer att manipuleras.

Valet i Östafrikas största ekonomi står mellan president Uhuru Kenyatta och hans Jubilee, och den politiske veteranen och evige utmanaren Raila Odinga och alliansen Nasa.

Dessutom ska guvernörer, parlamentariker och lokala församlingar väljas vid sammanlagt 41 000 vallokaler.

Ingen här verkar vilja se en återupprepning av valvåldet 2007 som ledde till att över tusen människor miste livet, och att miljoner tvingades på flykt.

– Går bara valet rätt till så finns det ingen risk för våld. Ingen vill ha våld. Men det kan bli så om valet blir stulet, säger Edward.