Djurskötare död i björnattack i Orsa

2:21 min

Den 18-åriga djurskötare som attackerades av en björn i Orsa Rovdjurspark har avlidit av skadorna, enligt räddningstjänsten i Dalarna.

Det var vid 10.30-tiden idag som en brunbjörn gick till attack mot en djurskötare på Rovdjusparken i Orsa. Djurskötaren avled senare av sina skador.

– Det har varit en tung dag. Jag tänker mycket på min kollega och hans familj. När vi har sansat oss får vi rannsaka varför den här situationen uppkom, sade Sven Brunberg, anläggningschef vid Orsa rovdjurspark på en presskonferens i parken på fredagseftermiddagen.

Attacken blev känd för resten av personalen genom ett oklart anrop på kommunikationsradion. Björnen sköts sedan av en annan djurvårdare som kommit till platsen, enligt Sven Brunberg.

Parken håller stängt resten av fredagen men beräknas öppna igen på lördagen.

Polisen utreder händelsen som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Vid halv elva fick vi samtal från SOS om en arbetsplatsolycka där en anställd vid parken blev attackerad av en björn som grävt sig in i hägnet, tror vi, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt.

Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen som driver parken, säger att händelsen inträffade under en aktivitet där gäster får följa med in i ett tomt hägn för att bland annat förbereda matning av djuren.

– Sedan lämnar man hägnet och björnarna kan komma in. Men på något sätt har den här björnen tagit sig in tidigare, säger Blomquist.

Den familj som befann sig i hägnet samtidigt som djurskötaren kunde ta sig ut och är oskadda.

– De var alla fem inne i hägnet vid inledningen av den här händelsen, men de lyckades klättra ut genom staketet, säger Sven Brunberg.

Djurskötaren vårdades av vårdpersonal men avled på plats strax efter klockan 12.