Strid i Norge om förmögenhetsskatt

1:52 min

I Norge har förmögenhetsskatt blivit en het valfråga inför Stortingsvalet den 11 september. Norge är ett av få länder i Europa som har kvar skatt på förmögenhet. Regeringspartiet Høyre vill nu sänka den skatten ytterligare.

Sverige slopade förmögenhetsskatten 2007. Norge, Frankrike och Spanien är nu undantag i Europa genom att länderna beskattar privat förmögenhet inom landets gränser.

Norges högerregering har redan sänkt förmögenhetsskatten med drygt 5 miljarder norska kronor. Nu vill Høyre minska skatten med ytterligare 7,5 miljarder.

Men oppositionen vänder sig mot förslaget.

– Det är fel sätt att använda pengarna, säger Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre till Ekot.

– Vi kan göra mer för ny teknologi och nya arbetstillfällen på andra sätt. Vi bör ha en politik som minskar skillnaderna, inte ökar dem.

I Norge är nu en hätsk debatt om beskedet i veckan att Høyres skattesänkningsförslag skulle göra att nästan 4 000 av de rikaste i landet i praktiken inte skulle betala någon skatt alls.

Høyre presenterade en undersökning i veckan där 6 av 10 tillfrågade norska företagare sa att delvis slopad förmögenhetsskatt kan bidra till nya jobb.

Tillgången på jobb är en stor valfråga här i Norge. Arbetslösheten har ökat sedan 2014, inte minst på grund av att runt 50 000 anställda i oljeindustrin har förlorat sina jobb.

Men enligt Jonas Gahr Støre tror inte ens regeringens egna experter att förmögenhetsskatt ger många nya jobb.

– Deras egna departement och myndigheter säger att om man ska göra något med skatterna ligger förmögenhetsskatten långt ner på listan över de som skapar nya jobb.

Vi har varit med på att sänka bolagsskatten i Norge. Det har betydelse för företag, både små och stora. Men det inte varit möjligt att visa att den här åtgärden har gett någon större effekt, annat än att flera av de som har mest faktiskt inte betalar skatt.