Hyllad it-säkerhetsexpert anhållen

1:29 min

Den it-expert som stoppade en världsomspännande nätattack i våras sitter anhållen. Han misstänks för delaktighet i en banktrojan.

Han är brittisk medborgare men anhölls i Las Vegas i onsdags, där han befann sig för att besöka en it-säkerhetskonferens. 

Han misstänks för att ha deltagit i att ta fram det skadliga programmet Kronos som stal inloggningen till nätbanker. Det ska ha skett mellan juli 2014 och juli 2015. 

Säkerhetsforskaren blev känd när han lyckades stoppa nätattacken som fick namnet Wannacry. Den började 12 maj och spred sig till hundratusentals datorer i över 150 länder. Bland annat fick sjukvården i Storbritannien omfattande problem och stora företag drabbades. 

Men tre dagar senare hittade han ett sätt att stoppa spridningen och attacken avbröts lika snabbt som den började.

Anne Marie Eklund-Löwinder, säkerhetsexpert på Internetstiftelsen i Sverige, säger att det speciella med Wannacry var just hur effektivt den spred sig. 

– Det hann ju ställa till med en hel del genom att den spred sig på ett lite annorlunda sätt än de brukar. Normalt krävs det att en användare klickar på en länk men i det här fallet kunde den sprida sig som en mask bara genom att den kommit in någonstans, säger Anne Marie Eklund-Löwinder.

I övrigt var den ett rätt typiskt gisslanvirus, så kallat ransomware. Den explosionsartade spridningen gjorde att effekterna blev omfattande.

Andra säkerhetsexperter som känner till hans arbete ställer sig skeptiska till att det ska ligga något bakom anklagelserna. 

Experten Ryan Kalember säger till The Guardian att arbetet med att analysera skadlig kod kan utifrån se ut som att man har kontroll över attacken.