Tramadolmissbruket ökar i storstäderna

2:04 min

Missbruket av den narkotikaklassade medicinen tramadol sprider sig i landet. Sedan i våras har polisen i Göteborg sett en tydlig ökning av drogen i sina beslag.

Marcus Ekvall är gruppchef vid polisen i nordöstra Göteborg, ett av de områden där det narkotikaklassade preparatet tramadol nu sprider sig bland såväl unga som äldre missbrukare.

Tidigt i våras gjorde polisen här ett tillslag mot en lägenhet och fann mellan sex- och åtta tusen tabletter tramadol och under sommaren har det blivit allt vanligare. 

– De vi kontrollerar, som säljer cannabis exempelvis, har ofta en stor påse tramadol. Och vid husrannsakningar hittar vi nästan alltid tabletter nu, säger han. 

Och det är en svår drog att upptäcka.

– Det syns inte på dig om du har tagit en tablett tramadol, säger han. 

Även i Stockholm ser polisen en ökning av tramadolmissbruket och i höstas hittades närmare 100 000 tabletter vid en husrannsakan.

Innehav och försäljning av tramadol är ett relativt nytt problem för polisen i Göteborg och Stockholm, men i Malmö har drogen sedan länge ett starkt fäste.

På öppenvårdsmottagningen för unga missbrukare i Malmö jobbar sjuksköterskan Alexander Holmstedt.

– Det har ökat från år till år. Det är inte längre ett komplement till andra droger, vi har renodlade tramadolmissbrukare här, säger han. 

Tramadol är ett starkt beroendeframkallande läkemedel som skrivs ut som smärtstillande men också har ångestdämpande effekter. Enligt Alexander Holmstedt är det enklare att få tag på än till exempel cannabis.

– Det kan finnas i badrumsskåp hos föräldrar eller mor- och farföräldrar. Får man till exempel ryggskott eller liknande då får man tramadol utskrivet. Som förälder ska man vara vaksam om man har den här typen av medicin hemma, säger han.