Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Urstark högkonjunktur i Sverige

Publicerat fredag 4 augusti 2017 kl 18.00
"Men det finns rejäla problem med matchningen på arbetsmarknaden"
(1:24 min)
Obalanser på den svenska bostadsmarknaden skapar osäkerhet kring den inhemska ekonomin. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Obalanser på den svenska bostadsmarknaden skapar osäkerhet kring den inhemska ekonomin. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Den svenska tillväxten stiger mer än väntat 2017, det presenterade Konjunkturinstitutet i sin prognosuppdatering i dag. Trots att arbetslösheten sjunker framöver och sysselsättningen kraftigt har ökat de senaste månaderna finns det fortfarande rejäla problem med matchningen på arbetsmarknaden.

– Ja, de är stora. Vi ser väldigt höga bristtal som en avspegling av företagen har svårt att få tag på rätt kompetens i dag. Vi har bristtal som är i nivå med det vi såg vid it-bubblan runt millennieskiftet, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz.

Den starka högkonjunkturen i Sverige håller i sig i några år framöver, enligt Konjunkturinstitutets prognosuppdatering som presenterades idag. Den svenska BNP-tillväxten räknas upp från två och en halv till tre procent för 2017.

Skälet är den överraskande starka tillväxten under årets andra kvartal med ökade investeringar i näringsliv och i bostäder. Den rosiga bilden delas också av svenska företag och hushåll vilket pekar på fortsatt stadig högkonjunktur de kommande åren.

Den goda ekonomin i Sverige har också haft effekt på arbetsmarknaden med en snabbt växande sysselsättning de senaste månaderna. Samtidigt har företagen stora problem att hitta rätt kompetens, vilket enligt Konjunkturinstitutet håller nere lönerna och i sin tur inflationen som de menar inte varaktigt når upp till Riksbankens mål om två procent under 2017 och 2018.

Man tror därför inte på en höjning av reporäntan förrän hösten nästa år. En defensiv analys, enligt Swedbanks senoirekonom Knut Hallberg.

– Man tror att Riksbanken kommer dröja till hösten 2018 innan man börja höja räntan och då skulle vi alltså ha en ekonomi som forsätter urstarkt fram tills dess. Det tycker jag är i längsta laget, jag tror att man höjer räntan tidigare, säger Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank.

I dagens rapport visar Konjunkturinstitutet också på mycket ljusa siffror i omvärlden, framförallt för industrin i OECD-länderna, men enligt generaldirektören Urban Hansson Brusewitz finns det orosmoln, bland annat Kinas ekonomi, banksystemet i Sydeuropa och kanske även den svenska regeringens politik.

– Vi gör bedömningen att det finns utrymme för ofinansierade reformer på drygt 12 miljarder kronor. Vi ser dock att regeringen har en lite mer optimistisk syn på hur mycket pengar det finns. Det talar för att regeringen kanske kan komma att spendera mer i form av utgifter eller lägre inkomster nästa år. Och det är en risk, säger generaldirektören Urban Hansson Brusewitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".