Jeff Sessions: Den som läcker från Vita huset ska åtalas

1:38 min

Vi kommer att ta i med hårdhandskarna mot alla som läcker hemlig information från Vita Huset, utlovade idag USA:s justitieminister. President Trump har tidigare kritiserat honom för att inte göra tillräckligt för att täppa igen de närmast dagliga läckorna.

– Kriminella som olagligt använder sin tillgång till våra mest känsliga uppgifter och sätter vår nationella säkerhet i fara utreds och kommer att åtalas, sa USAs justitieminister Jeff Sessions vid en presskonferens.

Han uppgav att antalet utredningar om läckor tredubblats sedan januari i år och att fyra personer redan delgivits misstanke om brott.

Det är sannolikt motsättningarna och kaoset och att så många av Trumps medarbetare fått sparken som bidragit till att Vita Huset läcker som aldrig förr. Justitieminister Jeff Sessions kom också med en varning till oss journalister

– Vi respekterar den viktiga roll som pressen spelar, men den är inte obegränsad. Det kan inte vara ostraffbart att sätta människors liv i fara, sa justitieministern

Den senaste läckan kom i torsdags då tidningen Washington Post publicerade fullständiga utskrifter av president Trumps telefonsamtal med Mexikos president och Australiens premiärminister.

Samtalen karakteriserades av ett grovt hotfullt odiplomatiskt barnsligt språk från Trumps sida. Detta sätter knappast några liv i fara men det kommer i framtiden vara svårt för Trump att föra öppenhjärtiga samtal med andra ledare om de exakta formuleringarna läcker ut.