Prideparad med stort polispådrag

1:07 min

I dag går Prideparaden genom Stockholm. Paraden innebär ett stort säkerhetspådrag.

– Säkerhetsläget är ju som det är i Sverige, med ett förhöjt hot vad gäller terror. Vi har ju färskt i minnet den 7 april och Drottninggatan, det har kommit närmare oss, säger Patrik Harnesk som är polisinsatschef under Pride.

Varken arrangören eller polisen vill gå in på hur man jobbar med säkerheten kring evenemanget, men Patrik Harnesk säger att det senaste årens händelser gör att man måste tänka annorlunda.

Det som är speciellt med prideparaden ur ett säkerhetsperspektiv är att paraden är väldigt lång, både i sträcka och i tid.

När de första kommer i mål, är det inte ovanligt att de sista inte ens har börjat gå, vilket kan göra paraden extra exponerad. Men tåget är utsatt även av politiska skäl.

– Vi räknar med att det kommer att finnas grupperingar som har åsikter mot själva paraden och mot rörelsen, säger Patrik Harnesk.

De senaste åren har paraden stött på motdemonstranter, förra året från högerextrema grupperingen Nordisk ungdom.

Och det finns oro för att liknande saker ska hända igen. Kayser Lindeman ska gå tåget, och känner glädje, men också viss oro inför paraden.

– Jag har varit med om motstånd tidigare under Prideparader. Folk står och skriker saker på sidlinjerna. Man blir kallad saker, man ser skyltar med motstånd, det kommer alltid att finnas.

– Nu när det är starkare, så är det klart att oron blir starkare än vad den har varit tidigare år.

– Men jag är inte så pass orolig att jag räds från att gå, säger Kayser Lindeman.