Skyskrapor i Moskva.
Nybyggda skyskrapor för rika Moskvabor. Men många flerbostadshus byggs aldrig klart och den som betalat för sin lägenhet får den aldrig. Foto: Mikhail Metzel/TT.

Ryska lägenhetsköpare förlorar både pengar och hem

Uppemot 130 000 ryssar drabbade av bostadsbedrägeri
2:32 min

I Ryssland har det blivit ett kroniskt problem att bostadshus aldrig blir färdigbyggda, trots att de tänkta lägenhetsägarna betalat in den fulla summan för bostaden.

Det ryska parlamentet har på senare tid tagit sig an frågan, men de som redan köpt, men inte fått, en lägenhet känner sig ofta helt rättslösa.

Utanför bostadsministeriet i Moskva står två kvinnor med plakat, en av dem är ekonomen Jelena.

– Bygg klart vårt hus!, lyder deras slagord, och den här typen av protestmöten har blivit ganska vanliga i Ryssland. Och de ger inte upp. 

Jelena och hennes man köpte en lägenhet i Balasjicha, en förstad till Moskva men tiden har gått, och nu får de höra att huset aldrig kommer att byggas.

I det här fallet är det för att byggföretaget gått i konkurs, i andra fall kan det handla om mer uttalat bedrägeri. I varje fall är pengarna borta och någon lägenhet blir det inte.

Normalkostnaden för en mindre trerummare i Balasjicha ligger på kanske motsvarande 600 000-700 000 svenska kronor.

– Nu sitter sådana som vi med de stora lånen kvar och måste hyra en lägenhet, i princip har vi inget riktigt eget ställe att bo på, säger Jelena.

De allra flesta som investerar i en lägenhet i Ryssland får förstås sin bostad men det här är inte ett litet problem och det är något som det verkar vara svårt att komma tillrätta med.

Enligt officiella uppgifter kan det vara uppemot 130 000 människor som drabbats av detta men förmodligen många fler, myndigheterna säger att de helt enkelt inte vet.

Jelena och hennes medaktivist står kanske tio meter från varandra framför ministeriet. Hade de stått bredvid varandra hade det räknats som en illegal demonstration och polisen hade kunnat komma. Men nu går det bra.

– Vi kommer hit hela tiden och protesterar, vi är många och vi har en stark grupp, säger Jelena.

De renodlat politiska protesterna i Ryssland lyser med sin frånvaro, men i gengäld så är det desto mer gräsrotsaktivitet i många vardagliga frågor, som till exempel när det gäller bostäder.

Kanske är det därför det ryska parlamentet har tagit upp lägenhetsbedrägerierna.

I slutet av juli beslöt man att inrätta en fond som ska hjälpa dem som drabbas. Men den gäller bara framåt i tiden, inte retroaktivt, så sådana som Jelena kommer att få fortsätta protestera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".