En man klappar en annan man på axeln.
Martin Shkreli får en klapp på axeln av hans advokat Benjamin Brafman utanför domstolen i New York. Foto: AFP/TT

Martin Shkreli dömd för värdepappersbedrägerier

Blev känd för chockhöjning av priset på HIV-medicin
1:25 min

Fondförvaltaren som hade som affärsidé att köpa rättigheter till unika läkemedel och sedan höja priset med upp till 5 000 procent har nu dömts av en domstol i Brooklyn, New York, och riskerar uppemot 20 års fängelse.

Martin Shkreli har kallats USA:s mest hatade människa. Det skedde för två år sedan när hans investeringsfond köpte rättigheterna till Daraprin ett läkemedel som kan rädda liv på HIV-smittade mödrar och deras barn.

Shkreli höjde priset över en natt från 105 till 6 ­000 kronor per tablett. Prishöjningen gjorde att många gravida och nyfödda inte kunde få läkemedlet. Donald Trump kallade honom en bortskämd brat och hans affärsmetoder för avskyvärda.

Nu har den 34-årige hedgefondförvaltaren dömts, dock inte för fantasipriser på livräddande läkemedel, utan för värdepappersbedrägerier. Han drev sina fonder som ett slags pyramidspel, säger domaren i Brooklyn som fann honom skyldig på tre av åtta åtalspunkter.

Straffet har ännu inte fastställts men brotten kan ge upp till 20 års fängelse. Men på sin egen Youtube-kanal firar Martin Shkreli domen med en öl och ser den som en seger.

– Det är en överklagningsprocess. Jag är friad på fem åtalspunkter och fälld på tre, säger han.

Shkreli är fri med hjälp av borgen på 40 miljoner kronor och tror att han blir friad i högre instans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".