Kagame vann valet i Rwanda med förkrossande majoritet

1:08 min

I Rwanda vann president Paul Kagame valet med en förkrossande majoritet. Det står klart sedan rösträkningen avslutades i dag.

Det var aldrig en fråga om vem, utan med hur mycket. Och denna gång blev nog till och med president Paul Kagame förvånad. Trots att två oberoende kandidater ställde upp, så röstade 98 procent för att Kagame ska sitta vid makten i sju år till. Vilket är ett större stöd än han fått vid tidigare val.

Många kritiker menar att Kagame styr landet med järnhand och att få vågade rösta på någon annan.

Press- och yttrandefrihet har varit starkt begränsad sedan folkmordet 1994, där bland annat media och radio spelade en pådrivande roll i att hetsa mot tutsier.

Men andra observatörer och diplomater på plats menar att valet i sig inte varit det intressanta, utan processen kring den. De konstaterar att två oberoende kandidater fått kampanja öppet och utan större problem. Att kandidaterna också uppmärksammats sakligt och korrekt i media, och att det varit en friare debatt i tv och radio än tidigare.

Nästa år är det parlamentsval i Rwanda, som kan bli betydligt intressantare. Lyckas ett eller två oberoende partier etablera sig i kammaren så kan det leda till att det politiska klimatet blir öppnare i framtiden.