En man med vitt hår.
Sergej Kisljak menar att samtalen med USA skedde på ett korrekt sätt. Foto: Carolyn Kaster/TT.

Tidigare rysk USA-ambassadör: Ryssland stödde inte Donald Trump

Första intervjun sedan han avgick för två veckor sedan
1:33 min

Den förre ryske USA-ambassadören som hade samtal med höga Trumpföreträdare har gett sin första intervju efter att han avgått. Han förnekade där att Ryssland stödde Donald Trump. Och frågan om att USA borde dra tillbaka sanktionerna mot Ryssland togs aldrig upp i samtalen, hävdar Sergej Kisljak.

– Jag hade instruktioner att inte ta upp frågan om sanktioner och tro mig, jag följde mina instruktioner, sa Sergej Kisljak i en intervju i rysk tv tidigare i dag. Han avgick från sin post i Washington för två veckor sedan.

I samtalen med bland annat Mike Flynn, som ett tag var Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, diskuterade man istället konkreta beröringspunkter som till exempel terrorismen. Och allt skedde på ett korrekt sätt, sa Kisljak utan att vilja gå in på alltför många detaljer.

I USA ser man det på ett annat sätt: Flynn tvingades avgå som säkerhetsrådgivare för att han inte informerade om att de två ska ha diskuterat sanktionerna.

Kisljak sa också att Ryssland inte agerade till förmån för Trump under valrörelsen, utan förberedde sig lika mycket för en seger för Donald Trump som för Hillary Clinton och att man också träffade representanter för Clintonlägret. Och att man oavsett vem som vann, räknade med att den nya presidenten skulle föra en traditionellt hård utrikespolitisk linje med syfte att USA ska vara dominerande i världen.

Han fick också frågan om han var spion, men svarade att det var skamligt att det förekom sådana påståenden i media i USA. Han sa att han bara gjort vad diplomater ska göra.

Kisljak sa att relationerna mellan USA och Ryssland är mycket dåliga men att man ändå inte kan tala om att det är ett nytt kallt krig.

Mer om Trump och Ryssland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".