111 höghus underkända i brandkontroll

2:09 min

I Storbritannien har 111 höghus underkänts i de senaste brandsäkerhetskontrollerna, meddelar den brittiska regeringen.

Initiativet till kontrollerna togs efter branden i Grenfell Tower i västra London, där minst 80 personer omkom.
Nu kräver regeringen att fastighetsägarna brandsäkrar höghusen.

I de nya undersökningarna har oberoende experter tittat på höghusens fasadbeklädnad, isolering och panelmaterial. Totalt har 111 byggnader underkänts, varav 90 av dem är kommunägda bostadshus, precis som Grenfell Tower.

Det var efter branden i Grenfell Tower i juni, som den brittiska regeringen beordrade sex olika brandsäkerhetsundersökningar över hela Storbritannien. I de olika testerna undersöks varierande typer av fasader och produkter som använts vid husbyggena.

Det här är alltså resultatet från undersökning nummer två i ordningen. Företaget som står bakom tillverkningen av dom olika fasaderna säger att testerna inte utförts på rätt sätt. De menar att materialen inte är brandfarliga och att den högsta typen av brandsäkerhet har använts.

Ella May Chilolm bor med sina två barn i ett av de underkända husen i Norra London. Hon berättar för Channel 5 News att hennes barn hela tiden frågar om det kommer att börja brinna, och att hon inte vågar berätta sanningen för dem.

Regeringen kräver att fastighetsägare inför akuta åtgärder. Men att byta ut de underkända fasaderna tar både tid och är kostsamt. Och det pågår tvister mellan fastighetsägarna eller entreprenörerna som utfört arbetet, om vem som ska betala miljonbeloppen.

Under tiden så installeras vattensprinklar i vissa bostadshus och andra har patrullerande brandsäkerhetsvakter. Regeringen har även fått en rad krav på att bistå med pengar så att kommunerna kan utföra de åtgärder som krävs.

Branden i Grenfell Tower förstörde 151 hem och tog 80 personers liv. En majoritet av de överlevande bor fortfarande i olika typer av akuta lösningar, men vissa har hittat nya hem.

Domaren för utredningen om Grenfell-branden kommer att skicka ett utkast med förslag kring vad som ska ingå i utredningen till premiärminister Theresa May nästa vecka. Därefter kommer hon att fatta ett beslut, och förhör planeras börja i september.