Ja till abort i Chile – under vissa omständigheter

2:01 min

I veckan lyckades Chiles president Michelle Bachelet efter en utdragen process till slut få kongressens stöd för ett lagförslag om att legalisera abort under vissa omständigheter.

Men motståndet är fortfarande stort och högeroppositionen har överklagat till konstitutionsdomstolen, som har sista ordet i frågan.

När Michelle Bachelet för två år sen presenterade sitt lagförslag om abort, så uppmanade hon kongressen att diskutera på ett moget och informerat sätt. Men den debatt som pågått sen dess har mest präglats av passion, polarisering och provocerande anklagelser.

Abortmotståndarna, där katolska kyrkan har spelat en ledande roll, har varit mest aktiva - med återkommande gatudemonstrationer.

"Livet är en rättighet, men för regering är det ett privilegium", ropar unga antiabortaktivister utanför presidentpalatset Moneda i Santiago.

Deras argument är att det är det ofödda barnets rätt till liv som måste försvaras, inte moderns.

Den lag som kongressen nu har röstat igenom tillåter aborter bara i tre fall.

Om moderns liv och hälsa är i fara. Om det rör sig om graviditet utanför livmodern, och om graviditeten är resultat av en våldtäkt.

Det innebär att bara en ganska liten del av de 70 000 aborter som, trots att det är olagligt, genomförs i Chile varje år, skulle slippa straff.

Alla de övriga skulle fortfarande kunna dömas. De senaste fyra åren har närmare 500 personer, fram för all kvinnor, men också män dömts för att de på något sätt varit delaktiga i att försöka avbryta ett havandeskap.  

Det lite märkliga är att chilenska kvinnor redan 1931 hade rätt till, som det kallades, terapeutisk abort.

Den lagen ändrades av diktatorn Augusto Pinochet i slutet av 1989, när han bara hade ett halvår kvar som president. Och det är alltså först nu, 17 år senare, som en demokratisk regering lyckats återge chilenskorna den rätt dom hade redan för 80 år sen. Om än i begränsad utsträckning.