Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sverige spelade viktig roll i resolution mot Nordkorea"

Publicerat söndag 6 augusti 2017 kl 06.38
Ekots utsände, Hewa Abdelzadeh, om Kinas reaktion på FN-resolutionen
(0:58 min)
Bildkollage med ett porträtt på Carl Skau och FN:s säkerhetsråd som röstar genom handuppräckning.
Sverige har som medlem i säkerhetsrådet haft en viktig roll i resolutionen mot Nordkorea, enligt Sveriges biträdande FN-ambassadör Carl Skau. Foto: AP/TT

FN:s säkerhetsråd antog sent i går kväll enhälligt en resolution som stoppar en tredjedel av Nordkoreas 25 miljarder kronor i exportinkomster. Sveriges biträdande FN-ambassadör Carl Skau berättar att Sverige spelade en viktig roll i processen.

Trots att relationerna mellan USA och Ryssland är sämre än på länge och hot om handelskrig mellan USA och Kina så lyckades alla säkerhetsrådets medlemmar enas om att införa de hårdaste sanktionerna hittills mot Nordkorea.

Syftet är att straffa Kim Jong-Uns regim för de tester av kärnvapen och långdistansmissiler som hela världen fördömer. Det är främst USA:s och Kinas FN-ambassadörer, Nikki Hailey och Liu Jieyi, som lagt gammalt groll åt sidan på grund av frågans allvar.

Men även Sverige har som medlem i säkerhetsrådet haft en viktig roll, berättar Sveriges biträdande FN-ambassadör Carl Skau.

– Sverige har bidragit till det här bakom kulisserna. Vi har en stor trovärdighet i frågan genom att vi har närvaro i Pyongyang. Vi har också varit närvarande på gränsen mellan Nord- och Sydkorea sedan 50-talet, säger han.

Hur vet man att sanktionerna inte drabbar befolkningen i Nordkorea?

– Huvudsyftet är att strypa införseln av utländsk valuta. Det andra är begränsningar av export, det handlar om kol och järn men också skaldjur. Det man hoppas är att man fortsätter att fiska och istället för att exportera skaldjuren till Kina och till Ryssland kommer det att komma mer befolkningen till gagn.

– Det tredje elementet handlar om att begränsa antalet gästarbetare, som har varit ett ökande antal under senare år. Och också bidrar till ett inflöde av utländsk valuta, säger Carl Skau.

Han menar att det finns en viss oro för hur Nordkorea ska reagera på resolutionen men lyfter fram två saker som är nya den här gången.

– Det ena är att Rex Tillerson (USA:s utrikesminister) bekräftar att USA inte söker byta ut regimen eller avsätta ledaren. Det andra nya är att Sydkoreas nyvalda regering har en mer öppen inställning till dialog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".