Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyska myndigheter varnar för giftiga äggen - Livsmedelsverket avvaktar

Publicerat söndag 6 augusti 2017 kl 18.35
"Tyska barn äter betydligt mer ägg"
1:13 min
aggkartong
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skandalen med förgiftade ägg har fått tyska myndigheter att varna för att barn som äter för många av äggen kan drabbas av hälsoproblem. Men i Sverige tänker Livsmedelsverket inte gå ut med en sådan varning – ännu.

Skandalen har sitt ursprung i Nederländerna och Belgien där det giftiga medlet Fipronil som används för att bekämpa skadeinsekter har upptäckts hos många äggproducenter. I Nederländerna, Belgien och Tyskland har det giftiga insektsmedlet upptäcks i miljontals ägg.

Senare kom uppgifter från Livsmedelsverket att äggen också har sålts till Sverige. Men enligt Livsmedelsverket finns det ingen anledning till oro för svenska konsumenter och myndigheten tänker i dagsläget inte gå ut med någon varning.

– Tyska barn enligt deras matvaneundersökning äter betydligt mer ägg än vad våra svenska barn gör, säger Petra Fohgelberg statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket utför matvaneundersökningar där man bland annat undersöker hur mycket ägg som äts av svenska barn som klassas som storkonsumenter, det vill säga äter fler ägg än det genomsnittliga barnet gör. Men det föreligger ingen risk för dessa barn, enligt myndigheten.

Det finns säkerhetsmarginaler i Livsmedelsverkets bedömningar, påpekar Petra Fohgelberg. Enligt nuvarande bedömning finns det ingen anledning att utfärda en varning liknande den i Tyskland, såvida det inte framkommer uppgifter som föranleder en ny bedömning.

– Det skulle vara om man upptäcker mycket högre halter än vad man hittills har hittat i äggen, säger Petra Fohgelberg.

På måndag fortsätter arbetet med att spåra de giftiga äggen, ett arbete som Livsmedelsverket bedriver i samarbete med kommunernas livsmedelskontroll.

– Vi har besökt den första grossisten som vi känner till har tagit in de här äggen från Holland, och nu spårar vi om fler sändningar har kommit in och om de har sålts vidare. I sådana fall gör vi besök på de företagen och kollar om de har sålt vidare i sin tur. Är produkter kvar så beslagtas de. Är de inte kvar så följer vi kedjan hela vägen tills vi är säkra på att vi inte har de här äggen kvar i Sverige, säger Petra Fohgelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".