Venezuelas president Nicolás Maduro
President Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos/TT

Uppror mot Venezuelas president Maduro slogs ner

Än finns dock inga tecken på att upproret skulle ha spridit sig.
1:48 min

Venezuelas president Nicolas Maduro sa under söndagen att lojala styrkor slagit ner en terroristattack mot en militärförläggning i staden Valencia, i den inre delen av landet. Enligt Maduro har två personer dödats och tio gripits.

I en video som cirkulerar i sociala medier, hävdar en grupp uniformklädda militärer att det inte rör sig om ett kuppförsök, utan om ett legitimt uppror för att återupprätta demokratin.

Det är en kapten från Nationalgardet som presenterar sig som Juan Laguaripano tillsammans med ett tjugotal uniformerade officerare som framträder i videon.

Juan Laguaripano säger att det inte rör sig om något kuppförsök utan om ett legitimt uppror mot Nicolas Maduros tyranni, som mördar unga patrioter på gatorna. Upproret vänder sig också mot de korrupta generalerna som sålt sin mlitära heder för pengar.

Han säger att upprorsmännen respekterar konstitutionen och Nationalförsamlingen, men kräver upprättandet av en övergångsregering med uppdrag att organisera nyval.

Han uppmanar också civila venezulaner att söka sig till militärförläggningar och polisstationer för sluta upp i upproret. Tidigare under söndagen fanns dock inga tecken på att upproret skulle ha spridit sig, enligt vår reporter i Latinamerika Lars Palmgren.

Juan Laguaripano avskedades från Nationalgardet för tre år sedan, anklagad för att konspirera mot regeringen. Samtidigt med honom, greps också tre generaler från flygvapnet.

Den venezulanska regimens andreman Diosdado Cabello hävdade i en tweet att, vad han kallade, terroristattacken hade slagits ner. Strax därpå bekräftades det av president Nicolas Maduro som också sa att det har införts hög militär beredskap i hela landet.

Enligt regeringen så väntar Venezuelas fiender, med Colombia och USA i spetsen, på en förevändning att invadera landet. Det här upprorsförsöket skulle kunna vara en sådan.

Situationen i Venezuela är spänd. I går började den ifrågasatta Konstituerande församlingen sitt arbete. Dess första beslut var att avsätta statsåklagaren Luisa Ortega Diaz, historiskt en trogen Chavezanhängare, som nu vänt sig emot Maduro och anklagar honom för att gång på gång bryta mot konsitutionen i syfte att till varje pris hålla sig kvar vid makten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".