Efter nya sanktioner mot Nordkorea – Kina vill ha dialog

1:42 min

FN:s säkerhetsråd har enhälligt godkänt strängare sanktioner mot Nordkoreas export efter uppskjutningen av två långdistansrobotar i juli.

De hårdaste sanktionerna hittills. Men saken är inte löst och samtalen mellan parterna måste återupptas, enligt Kina.

– Sanktioner är nödvändiga men de är inte målet. Syftet är att få alla parter som är involverade att samtala och återgå till förhandlingsbordet för att därigenom hitta en lösning och få till kärnvapennedrustning på Koreahalvön, det sa Kinas utrikesminister Wang Yi Saying i Manila där utrikesministrar från regionen förde samtal i idag.

Resolutionen, som har hela säkerhetsrådets stöd, har förhandlats fram mellan USA och Kina innan den presenterades för rådet.

President Trump kritiserade senast i förra veckan Kina för att inte göra tillräckligt för att pressa Pyongyang. Trump skrev då på twitter att Kina inte gör något alls för att hjälpa USA vad gäller Nordkorea. I dag välkommnade Trumpadministrationen Kinas samarbete i säkerhetsrådet.

Samtidigt har både Ryssland och Kina kritiserat utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea som påskyndades efter Nordkoreas senaste uppskjutning av en långdistansrobot och som USA menar kan nåt stora delar av det dess fastland.

USA försöker även förmå länderna i regionen att isolera Nordkorea diplomatiskt. Något som Kina menar vore ett hinder för att få till dialog och återuppta förhandlingar.

Medan Kina förespråkar dialog efter nya sanktioner sa Japans vice utrikesminister Toshihide Ando att det inte är dags för dialog just nu utan "det är dags att öka pressen på Nordkorea". Sydkorea sa tidigare idag om resolutionen att "det är ett väldigt bra utfall".